Ülo Toomsalu • 5. november 2002 kell 6:26

PM: Venemaa lõhub pika lepinguboikoti Eestiga

Vene asepeaminister Valentina Matvijenko lõpetas ligi neli aastat kestnud vaikuse, mil ükski idanaabri kõrge valitsusametnik polnud Eestis käinud.

Matvijenko, kes on koos Eesti peaministri Siim Kallasega valitsustevahelise komisjoni kaasesimees, saabus kaheks päevaks Tallinna pärast seda, kui Vene pool oli tema visiiti ligi poolteist aastat edasi lükanud, kirjutab Postimees.

Täna õhtuks peaks Eesti-Vene jätkuvalt õhuke leppekiht olema vähemalt kolme kokkuleppe võrra tüsedam.

Kohtumisi ette valmistades leppisid diplomaadid ja ametnikud kokku, et Tallinnas kirjutatakse alla topeltmaksustamise vältimise leping, mis aitaks kahepoolselt soodustada investeeringuid ja kaubandust.

Aasta tagasi oli Eesti otseinvesteeringute maht Venemaale 113 miljonit ja Vene otseinvesteeringute maht Eestisse 636 miljonit krooni. «Masendavalt väikesed [summad], kuigi tegemist on naabritega,» kommenteeris Eesti suursaadik Moskvas Karin Jaani.

Täna saavad valitsushoones, Stenbocki majas allkirjad ka juba 1993. aastal sõlmitud pensionikokkuleppe rakendusaktid, mis annab 25 000 inimesele Eestis juurde viis pensioniõigusliku staa?i aastat.

Valitsusametnikud pidasid ebatõenäoliseks, et Matvijenko ja Kallas allkirjastaksid ka Vene-Eesti kaubandus-majandusliku koostöö kokkuleppe, mis tooks kaasa kauaoodatud enamsoodustusre?iimi. ?Ebatõenäoline, aga pole lõpuni välistatud, püüame veel tööd teha,? ütles üks ametnikest.

Hetkel kuum