Romet Kreek • 1. detsember 2002 kell 22:00

USA börsidel kaheksas tõusunädal

Ehkki reedel USA börsid veidi langesid, jäi tänu kolmapäevasele tugevale tõusule pühadenädala üldbilanss positiivseks. See oli aktsiaturgudele kaheksas järjestikune tõusunädal. Dow Jonesi tööstuskeskmisele oli see esimene kaheksa nädalat kestnud tõus alates 1998. aasta esimesest kvartalist. Kolmapäevane Dow? 255punktine tõus oli rekordiline. Nii palju pole enimjälgitav indeks tõusnud tänupühaeelsel päeval mitte kunagi. Reedene langus oli 0,40 protsenti, 8896,09 punktini. Aasta algusega võrreldes on Dow langenud 11,2. On vähetõenäoline, et järelejäänud kuuga suudetakse kaotus aasta lõpuks tasa teha. Kui indeks jääb aasta lõpuks miinusesse, siis tähendab see Dow? langust kolmandat järjestikust aastat. Viimati langes USA aktsiaturg kolm aastat järjest 1939?1941.

Dow on aasta algusega võrreldes isegi paremas seisus kui teised olulised indeksid. S&P 500 indeks, mis reedel langes 0,27 protsenti, 936,31 punktini, on aasta algusega võrreldes 18,5 protsenti madalam, ja Nasdaqi koondindeks, mis reedel kukkus 0,62 protsenti, 1478,78 punktini, on aasta algusega võrreldes koguni 24,2 protsenti madalam.

USA suuruselt teise lennukompanii United Airlines aktsia kukkus 32,51 protsenti, 2,45 dollarini, sest mehhaanikute ametiühing ei olnud nõus palgakärbetega. Lennukompaniil on suur võlakoorem ning 375 mln dollari suuruse laenu tähtaeg saabub täna. Kui ametiühingutega kokkulepet ei saavutata, siis läheb aia taha riigi garantiiga 1,8 mld dollari suurune laenutaotlus ning ettevõte läheb tõenäoliselt paari nädalaga pankrotti. Kauplemisaktiivsus lennukompanii aktsiatega oli reedel kuus korda suurem kui tavaliselt. Laupäeval tuli siiski teade, et mehhaanikud jäid palga alandamisega nõusse.

Hetkel kuum