4. detsember 2002 kell 22:00

Pangad said miljoneid ettevõtjatele laenamiseks

Teisipäeval allkirjastatud laenulepinguga saab Hansapanga Grupp Euroopa Investeerimispangalt (EIB) 30 miljonit eurot sihtotstarbelist laenu, mille pank laenab edasi kolmes Balti riigis tegutsevatele väikese ja keskmise suurusega ettevõtetele.

Hansapank Eesti äripanganduse divisjoni direktori Tiit Niguli sõnul soovib pank EIB-lt saadava laenuga kaasa aidata ettevõtluskeskkonna konkurentsivõime tugevdamisele Baltikumis. "Laen on suunatud ettevõtetele, kus töötab vähem kui 500 inimest ning mille põhivarade maht ei ületa 75 miljonit eurot," märkis Nigul. Tema kinnitusel soovib pank EIB laenuga ergutada just tööstussektori arengut.

Ettevõtetele väljastatava laenu intressimäär sõltub projekti riskiastmest ning äriplaani tugevusest. Laenu tähtajaks on maksimaalselt 10 aastat.

Üks ettevõte saab taotleda laenu kuni 12,5 miljoni euro suuruses summas, minimaalne laenusumma on 20 000 eurot. Laenuga on võimalik finantseerida 50-70% projekti maksumusest või investeeringutest põhivarasse.

Hansapank on vahendanud EIB ja Euroopa Rekonstruktsiooni- ja Arengupanga laenu väikestele ja keskmise suurusega ettevõtetele ka varem, viimati 2001. aasta juulis.

Eile kirjutasid Eesti Ühispank ja Kreditanstalt für Wiederaufbau alla 15 miljoni euro suuruse krediidiliini lepingu Eesti väike- ja keskmiste ettevõtete investeeringute finantseerimiseks. Krediidiliin võimaldab krediteerida nii tootmise, teeninduse, kaubanduse, turismimajanduse kui ka ehitussektori ettevõtete investeeringuid.

Eesti Ühispank finantseerib krediidiliinist väike- ja keskettevõtete investeerimislaenusid ning Ühisliisingu kaudu ka pikaajalisi liisinguid (kapitalirenti). Finantseeritav projekt võib hõlmata nii tootmishoonete ostmist kui ka renoveerimist, seadmete soetamist või muid pikaajalisi investeeringuid. Ühele kliendile saab krediidiliinist laenu ja/või liisingut väljastada summas kuni 3,9 miljonit krooni.

"Käesoleva aasta veebruaris tõi Ühispank turule spetsiaalse kombineeritud laenu- ning liisingtoote väikestele- ja keskmistele ettevõtetele nn vitamiinilaenu. Krediidiliini lepingu sõlmimine Kreditanstalt für Wiederaufbau'ga on meie järgmine samm väike- ja keskmise suurusega ettevõtete finantseerimise edendamisel," ütles jaepanganduse divisjoni direktor Ahti Asmann.

Laenu kaasfinantseerib osaliselt ka Euroopa Nõukogu Arengupank (Council of Europe Development Bank). Rahastamine toimub Euroopa Liidu Phare programmi raames, mis on hetkel peamine Euroopa Liidu finants- ja tehnilise abi- ning koostööprogramm kandidaatriikidele Kesk- ja Ida-Euroopas.

Hetkel kuum