Raivo Sormunen • 1. detsember 2003 kell 22:00

Euroopa börsidel mitu päästerõngast

Euroopa tootmissektori indeks, Philipsi positiivne tulevikunägemus, lähenevad pühad ja maailma majanduskasvu taastumine aitas eile juhtivaid Euroopa börsiindekseid umbes poolteist protsenti üles visata.

Detsember on käes ja nüüd on aktsiaturgudel veel üks kuu kannatada, et panna punkt esimesele tõusuaastale pärast 1999. aastat.

Euroopa börsidele mõjus eile positiivselt NTC Researchi arvutatav Euroopa tööstussektori indeks, mis näitas novembris kiireimat kasvu pärast 2001. aasta veebruari. Indeks näitas kolmandat kuud järjest, et Euroopa tööstussektoris toimub tõus. Sektorile mõjub positiivselt kogu maailma, eriti aga USA majanduskasv. ?Nõudlus tööstustoodangu järele on stabiliseerunud ning tellimuste maht on lootustandev,? ütles Thread-needle Asset Management fondijuht Phil Cliff, kes soovitab osta nii elektroonikatootjate Philipsi ja Siemensi kui autotootjate BMW ja Porsche aktsiaid.

Euroopa suurim tarbeelektroonikatootja Philips oli eile õhtul kella viieks kosunud 2,7% tasemeni, 24,35 euroni. Aktsiahinna liikumisele andis tõuke firma juhatuse esimees Gerard Kleisterlee, kes prognoosis, et firma Hiina üksus suudab oma mahtusid 2007. aastaks kahekordistada.

Saksa HDE jaemüügiassotsiatsioon aitas eile jõuliselt kaasa Euroopa jaemüügisektori aktsiatele. HDE koostatud uuringu kohaselt läks möödunud laupäeval alanud pühade hooaeg kauplustes lahti jõuliselt. Umbes 80% jaemüügifirmasid müüs enda sõnul lõppenud laupäeval tundvalt rohkem kaupa kui nädala eest.

Saksamaa suurim jaemüügifirma Metro AG aktsia oli eile kella viieks lisanud oma hinnale 3,3%, sama riigi suurim kaubamajakett KarstadtQuelle AG aga koguni 4,3%.

Hetkel kuum