Euroopas kasvas pankrottide arv ? Eesti ujus vastuvoolu

Andres Kärssin 17. veebruar 2004, 00:00

Saksa majandusinfokeskus Creditreform avaldas nädala eest ülevaate, mille kohaselt kuulutas mullu end maksejõuetuks 157 138 Lääne-Euroopa ettevõtet. See on ligi 6000 firmat ehk 3,9 protsenti enam kui 2002. aastal. Kokku seadsid ettevõtete pankrotid löögi alla 1,7 miljonit töökohta.

Enim maksejõuetuid ettevõtteid registreeris Lääne-Euroopa arvestuses Portugal ? seal kasvas nende arv aastaga 42,2 protsendi ehk 2980 võrra. Negatiivse edetabeli tipust leiab veel Norra ning ?veitsi, kus kasvunäitajad olid kahekohalised.

Skaala teises servas on Creditreformi andmeil Iirimaa, kus maksujõuetute ettevõtete arv vähenes 16,6 protsendi ehk 316 juhtumi võrra võrreldes 2002. aastaga. Ka Hispaanias ja Suurbritannias oli mullu pankrotte vähem võrreldes aasta varasemaga, vastavalt 13,4 ning 8,3 protsenti.

Kui aga võrrelda maksejõuetute ettevõtete arvu 10 000 olemasoleva ettevõttega, on parim näitaja Hispaanial, kus eelmisel aastal läks pankrotti ainult kaks firmat kümnest tuhandest. Kreekas oli neid kuus ja Iirimaal 33. Seevastu Luksemburgis oli see näitaja 321 ja Rootsis 299.

Esimest korda uuris Creditreform maksejõuetuse seisu 1. mail Euroopa Liiduga liituvates riikides. Creditreform märgib, et kuigi enamikus Ida-Euroopa riikides pole käibivat pankrotiõigust koos sellekohaseid asju arutavate kohtutega, on siingi ilmnemas oma suundumus ? aasta jooksul kasvas seitsmes uuritud riigis maksejõuetute arv kokku kolme protsendi võrra ehk kokku 21 478 juhtumini.

Kümnest liitujamaast kaardistas Creditreform olukorra Poolas, T?ehhis, Ungaris, Slovakkias, Lätis, Leedus ja Sloveenias. Väljajääjate hulka kuulus paraku ka Eesti, kuid siinsed näitajad üldtulemust oluliselt ei mõjuta.

Äriregistri andmeil on Eestis 2003. aastal välja kuulutatud 245 pankrotti, sellest neli FIE pankrotti. 2002. aastal kuulutati välja 263 pankrotti, sealhulgas seitse FIE pankrotti. Seega on aastaga maksujõuetute ettevõtete arv vähenenud ligi seitsme protsendi võrra.

Vaadeldes maksujõuetute arvu 10 000 ettevõtte kohta, viitab Creditreform suurtele erinevustele ka Ida-Euroopas. Nii läks selles arvestuses Sloveenias pankrotti 243 ettevõtet, samal ajal kui Poolas oli neid ainult kolm. Eesti vastav näitaja oleks 29.

Creditreform rõhutab siiski, et Ida-Euroopa andmed kujutavad endast jäämäe tippu ? seda juba mainitud osaliselt puuduva pankrotiõiguse tõttu kui ka ametkondlike probleemide pärast. ?Nii tegutsevad turul veel mitmed maksejõuetud ettevõtted, mis läänelike mõõdupuude järgi peaksid juba pankrotiasju arutava kohtuniku ette ilmuma,? tõdevad ülevaate koostajad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:12
    Otsi:

    Ava täpsem otsing