Balti võimalus ELis

Rob Sterkman 23. veebruar 2004, 00:00

Eesti, Läti ja Leedu on suurepärased madala hinnatasemega riigid, kust tellida töömahukat tööstustoodangut suure lisandväärtusega. Enamus allhankega tegelevaid Hollandi ettevõtjaid mõtlevad eelkõige Aasiale, kuid huvipakkuvaid võimalusi leidub palju lähemal, nt Eestis. Need kandidaatmaad on ära teinud suure töö oma seaduste ja määruste reformimisel.

Eestis leidub tugeva organisatsiooniga ettevõtteid, kus on ulatuslik masinapark ning töötajad on suurte kutseoskustega ja hea koolitusega. Hollandiga võrreldes on palgatase palju madalam ja kui sellele lisada Eesti töötajate head oskused, on Eesti Hollandi ettevõtetele suurepärane paik, kui nad plaanivad oma töömahukat tootmist Baltimaadesse tuua.

Teine oluline eelis on, et sellistes riikides nagu Eesti ei pea ettevõte tegutsema kui teerajaja. Hollandi ettevõtete kasvava huvi põhjus on kohalikud võimalused ning samuti väga heal tasemel transporditeenused. Eestisse tulekuks on olemas tänapäevased transpordiviisid mere-, kuid ka maantee- ja lennutranspordi osas. Lennureis Eestisse kestab vaid pisut enam kui kaks tundi, see on kaasaegses majanduskeskkonnas oluline, kuna võimaldab korraldada Hollandi ja Eesti partnerite vahelisi kohtumisi ühe päeva jooksul.

Siiski pole Hollandi ettevõtjatel veel piisavalt nägemust Eesti-suguste väikeriikide koha pealt, kuna põhiliselt on äritegevus keskendunud sellistele riikidele nagu Poola, T?ehhi ja Ungari. Kuid viimasel ajal on kasvanud teadlikkus just väiksemate ELiga liituvate riikide võimaluste osas. Internet on maailmaturule pääsemise võti.

Balti riikide puhul on probleem, et neil pole väljakujunenud imagot. Paljudel Hollandi ettevõtjatel on väär arusaam, et Baltimaad on jätkuvalt äärmiselt bürokraatlikud, mis viitab sellele, et tuleb enam tähelepanu pöörata väljapoole edastatavale üldisele infole Eesti-suguste riikide kohta. Hollandlased hakkavad aru saama, et Eesti asub internetiga hõlmatuse järjestuses väga heal positsioonil. Samuti on väga oluline Eesti strateegiline asukoht uue Euroopa Liidu serval naabermaadesse mineva transiidi seisukohalt.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing