Soomes läheb alkohol odavamaks

Sirje Rank 01. märts 2004, 00:00

Kange alkoholi maks alaneb 44% ning õlleaktsiis 32%, millega kangete alkohoolsete jookide hind peaks Soomes alanema umbes 30?35% ja veini hind 2?3%. Keskmise kangusega õlu odavneb 1,15 eurolt umbes ühele eurole.

?See on alles algus,? ütles Soome riigile kuulva alkoholitootja Altia juht Veikko Kasurinen, kes ise peab vajalikuks vähemalt 70% maksukärbet.

Maksukärpest hoolimata on Soome ja Eesti maksude vahe kange alkoholi puhul jätkuvalt ligi kolmekordne ning õlle puhul viiekordne. Keskmise õlle saab Eestist ka maksude alanemise järel kätte poole odavamalt ning kangema õlle hind on Eestis vaid kolmandik Soome hinnast.

Mõnevõrra ?lohutust? saab Soome sellest, et naabermaa Rootsiga võrreldes on Soome kange alkoholi maks nüüd ligi poole väiksem. Vähemalt Soome põhjaosa kauplused võivad arvestada aktiivse alkoholiturismiga nii Rootsist kui ka Norrast, kus alkoholimaksud on maailma kõrgeimad. Rootsi majanduslehe Dagens Industri andmetel arutab Rootsi valitsus praegu kiirkorras alkoholimaksu alandamise plaani.

Soome ajakirjandus nimetab selle aasta muutusi alkoholipoliitikas suurimateks alates keeluseaduse tühistamisest. Lisaks alkoholimaksude alanemisele Soomes võivad soomlased 1. maist, ELi laienemise päevast, uutest liikmesriikidest odavat alkoholi importida oluliselt rohkem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing