Keskerakonnal ülim aeg perestroikaks

ÄP 26. märts 2004, 00:00

Üleeilne Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni uue juhi valimine ei toonud erakonna sees kaasa uuendusi, perestroikat. Hästi hakkama saanud endisel kaitseministril Sven Mikseril ei õnnestunud edestada valitud Vilja Savisaart, kes hakkab nüüdsest juhtima Keskerakonna Riigikogus tehtavat poliitikat.

Äripäev leiab, et Sven Mikser oleks olnud parem valik, sest Keskerakond vajab hädasti uut hingamist. Seadmata kahtluse alla Vilja Savisaare õigust jätkata oma edukat poliitilist karjääri, kontsentreerub võim Keskerakonnas vastuseisust hoolimata veelgi kitsama ringi kätte.

Eesti ühiskonna suhtumine Keskerakonda ei ole mingil juhul neutraalne ? inimesed on kas erakonna tulised pooldajad või veendunud vastased, erapooletuid on vähe.

Toetajate suur arv on erakonnale hea, sest see võimaldab valimistel paljusid rivaale mandaatide arvuga edestada. Suur vastaste arv aga nullib otsekohe teiste erakondade koostöösoovi Keskerakonnaga, nagu on juhtunud viimastel kahtedel Riigikogu valimistel. Keskerakond ei suuda suurest mandaatide arvust hoolimata valimistest maksimaalset võtta. Seepärast olekski Keskerakonnal aeg uuendusteks.

Me leiame, et Mikseri valimine Riigikogu fraktsiooni etteotsa oleks kaasajastanud Keskerakonda. Ühtlasi oleks see aidanud vähendada Keskerakonna ägedate vastaste arvu. Kahjuks kuuletus keskerakondlastest Riigikogu saadikute enamus erakonna vanameelsele, autokraatlikule tiivale, mille eesotsas on Edgar Savisaar.

Ettevõtjate toetus Keskerakonnale võib hakata vähenema, kuna partei pealiin on euroliidu vastu, kuid ettevõtjatele on euroliitu kuulumine turgude laienemise pärast kokkuvõttes kasulik. Alternatiiv ? et opositsioonis olev Keskerakonna fraktsioon suudaks Riigikogus läbi suruda mõne eelnõu, mis täidaks suursponsori lootused ? on vähetõenäoline.

Ettevõtjal on tuleviku seisukohalt märksa otstarbekam toetada euroopalikule avatusele orienteeritud erakonda.

Tundub, et Keskerakonna ideeline kandepind, milleks kunagi oli astmeline tulumaks, hakkab oma sära kaotama. Keskerakonna tugevus on tema keskne perekond (perekonna-väljendit kasutas Sven Mikser), mis on aga tekitanud lõhe erakonna teiste tipp-poliitikutega. Päevavalgele on tulnud erakonnakaaslaste mustamise fakt, mis viitab intriigide punumisele erakonna sees. Erakonnas pole aga uusi ideid, kui mitte pidada selleks siseopositsiooni mahasurumist, tingimusteta kuulekust Edgar Savisaarele ja juba kindlalt Euroopa Liidu vastu olemist.

Eile hakkas jää siiski liikuma, kui Riigikogu asespiikri nn ametliku kandidaadi Enn Eesmaa kõrvale esitati ka Peeter Kreitzberg (seda tegi Liina Tõnisson). Viimane suutis hääletusel Eesmaad edestada ja valitigi asespiikriks, millele järgnes põhjendamatult raevukas purse autokraatia pooldajatelt.

Kui Keskerakond heidab Kreitzbergi oma ridadest välja, on see erakonnale veelgi halvem ja tähendab ainult isoleerumise suurenemist. See viiks selleni, et Keskerakonnast saaks ilma positiivse programmita protestipartei, mis poliitilise pluralismi säilimise huvides poleks hea. Sestap soovime Keskerakonnale muutuste tuuli.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:18

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing