Kesk- ja äärelinna ruutmeetri hinna vahe on endiselt ebaharilikult väike

Enn Tosso 12. aprill 2004, 00:00

Aasta alguses ennustasid kinnisvaraanalüütikud, et kiiresti tõusvad äärelinna, eriti Mustamäe tüüpkorterite hinnad veavad kiirele tõusule ka kesklinna korterite hinnad. Kesk- ja äärelinna korterite ruutmeetri hinna vahe on aga endiselt ebatavaliselt väike.

Renoveerimata kesklinna korteri ruutmeetri hind on võrreldav renoveeritud äärelinna korteri ruutmeetri hinnaga (mõlevad ca 10 000 kr/m2). Olukord on seega jätkuvalt ebaharilik. Põhjus võib olla selles, et kinnisvaraostja ei vaata ruutmeetri hinda, vaid tükihinda. Äärelinnas algab näiteks kahetoaliste korterite pind 45 ruutmeetrist, südalinnas leidub aga nii väikseid kahetoalisi vähe.

Oletame, et inimene soovib osta kahe-kolmetoalist korterit. Paljude laenuvõimeliste ostjate hinnapiir on miljon krooni, neid, kes üle miljoni eluasemelaenu suudavad võtta, on vähe ning enamasti on nad juba eluaseme soetanud. Praegused laenuvõtjad on valdavalt noored pered, kelle perenetosissetulek jääb 20 000?25 000 krooni kanti. Nad otsivad enamasti kahe- või kolmetoalist korterit.

Kesklinnas on kahetoalisi kortereid proportsionaalselt vähem kui äärelinnas ning korterid on ka suurema pinnaga. Kui noor perekond saab sama raha eest suure renoveerimata kahetolise korteri kesklinna või renoveeritud kolmetoalise äärelinna, eelistatakse viimast varianti. Seetõttu ongi äärelinnas nõudlus suurem kui kesklinnas ning hinnavahe ebaloomulikult väike.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing