TeliaSonera pakkumine ei lähe läbi

Inno Tähismaa 15. aprill 2004, 00:00

?Pakutav hind on selgelt alla meie ootuste,? ütles rahandusminister Taavi Veskimägi eile õhtul pakkumist kommenteerides. ?Meie analüüs näitab, et riigile kuulub osalus atraktiivses ettevõttes ning see annab meile aluse küsida paremat hinda.?

Veskimägi sõnul on üllatav, et TeliaSonera jäi lõpuni seisukohale, et suudab omandada kontrollosaluse Eesti Telekomis, pakkudes turuhinnast tunduvalt madalamat hinda.

Praegu on Eesti Telekomi aktsia turuhind 122 krooni, TeliaSonera pakkus 111,3 krooni, millele võib tinglikult juurde arvestada kaheksa krooni dividendide eest.

Taavi Veskimäel on kasutada konsultatsioonifirma McKinsey esimene versioon Telekomi aktsiate hindamisest, mis pakkus tõenäoliselt kõrgemat hinda. Analüüsi tulemusi rahandusministeerium veel eile ei kommenteerinud.

?Hinda mingil juhul kõrgemale ei tõsteta,? ütles eile õhtul toimunud pressikonverentsil Kenneth Karlberg, TeliaSonera president Balti riikides, Norras ja Taanis. Karlbergi sõnul on pakkumisega kavas kätte saada 85% aktsiatest. Kui see kogus täis ei tule, on kaks võimalust: kas loobuda ja jätkata nagu praegu või vaadata, kui palju aktsiaid kokku tuli ja siis teha uus pakkumine. ?Kõrgemale minna ei saa. Kui kuue kuu keskmine tuleb kõrgem, oleme väljas. Aga hind võib olla ka madalam,? lisas Karlberg.

Taavi Veskimägi ei välistanud, et Eesti riik jätkab aktsionärina nagu seni. ?Hinnates praegust pakkumist, on mõttekam jätkata aktsionärina,? ütles ta, ?teenides igal aastal korralikku dividenditulu riigieelarvesse.? Veskimägi lisas, et rahandusministrina on tema eesmärk riigi huvide parim kaitse. ?Olukord võib muutuda, kui TeliaSonera parandab oluliselt oma pakkumist,? märkis ta.

Arvestades seda, kui oluline on TeliaSonera jaoks kontroll Eesti Telekomi üle, on natuke räige pressiteate see koht, kus TeliaSonera ütleb, et ei kavatse oma pakkumist suurendada, ütles Rootsi majanduslehe Dagens Industri börsireporter Mikael Törnwall.

?Kiire arvutuse järel ütleksin, et TeliaSonera pakkumine ei ole ei liiga kõrge ega liiga madal,? ütles Törnwall.

Tema sõnul on TeliaSonera kasv praegu null ja see hoiab aktsiat surve all. ?Kui aga TeliaSonera saab oma numbritele lisada ka Eesti Telekomi, tagab see kontsernile vähemalt 3% kasvu,? ütles Törnwall.

Hollandi panga ING Eesti Telekomi analüütiku Benita Mikolajewiczi sõnutsi on TeliaSonera pakutav hind mõistlik ning see tuleks vastu võtta. ?Võrreldes Eesti Telekomi teiste Kesk- ja Ida-Euroopa telekomifirmadega pakub TeliaSonera head hinda,? ütles Mikolajewicz. Tema pakutav õiglane hind Eesti Telekomile on 103,3 krooni ning üleeile andis ta firmale müügisoovituse, sest pidas aktsiat ülehinnatuks.

Ka Austria panga Erste Banki analüütik Amir-Ali Ameri ütles, et pakutud hind sobib täpselt. ?Erste Bank soovitab väikeaktsionäridel ja Eesti riigil pakkumine vastu võtta,? ütles Ameri. Tema hinnasiht aktsiale oli 117 krooni ning soovitus ?hoia?.

Väga suuri kasvuvõimalusi Ameri Eesti Telekomile tulevikus enam ei näe.

?See hind vastab viimasel ajal TeliaSonera poolt tulnud signaalidele, et nad ei ole nõus turuhinnale mingit preemiat lisaks maksma,? ütles Ühispanga analüütik Sander Danil.

Fundamentaalselt on aktsia suhteliselt kallis ja nüüd, kus pakutakse turuhinnaga sarnast hinda ja edasist tõusu väljaostmispakkumise ootuses loota ei ole, on aeg aktsiad maha müüa.

Hansapanga maakler Romet Tepper soovitab aktsionäridel oodata ja aktsiaid kohe mitte maha müüa. Samas tõdes ta, et pakutud hind väga madal ei ole. ?Kui on selge, et kõik suuremad osapooled müüvad, Eesti riik ja Fidelity, kellel on kahepeale kokku ligi 37% aktsiatest, siis tuleb ka väikeaktsionäril nendega liituda.

Hoopis teist meelt on Suprema. ?TeliaSonera pakkumine on kehv,? ütles Triin Palge. ?Kui üks ettevõte tahab teise täielikult üle võtta, tuleks turuhinnale lisaks maksta 30?40% preemiat,? ütles Palge.

Suprema ei soovita aktsia müügiga rutata. Pakkumine on tingimuslik ning sõltub sellest, kas aktsionärid nõustuvad müüma oma osalusi sel määral, et TeliaSonera osalus tõuseb vähemalt 85 protsendini. Seega sõltub pakkumise edukus suurel määral sellest, kas valitsus kui 27% aktsiate omanik võtab TeliaSonera pakkumise vastu.

Eesti Telekomi juhatus teeb aktsionäride üldkoosolekule ettepaneku maksta möödunud aasta eest dividende 1,101 mld krooni ehk 8 krooni aktsia kohta, teatas firma eile Tallinna börsile.

Dividendide suurus ületas ootusi. Investeerimispankurid prognoosid Eesti Telekomi selle aasta dividendiks keskmiselt 6,4 krooni aktsia kohta.

Dividendi tõus tõstaks Eesti Telekomi aktsia dividenditootluse 6,5%ni, mis on Tallinna börsi ettevõtete hulgas kõrgeim.

Kõige suuremat dividenditulu (539 mln krooni) teeniks sellest TeliaSonera. Eesti riik saaks oma osaluse eest 300 mln krooni.

Mullu maksis telekomioperaator dividende 6 krooni aktsia kohta.

Intervjuu Eesti Telekomi juhi Jaan Männikuga

Kas aktsia eest pakutav hind on õige?
Mina sain ka täna (eile ?toim.) alles selle info. Suuromanikud jätsid läbirääkimistest nn insaiderid kõrvale, et meid ei saaks pärast inside-tehingutes süüdistada. Täna oli Telekomi nõukogu koosolek ja mulle ei öeldud ka enne, et selline otsus tuleb, öeldi vaid, et Karlberg (TeliaSonera tippjuht Kenneth Karlberg) tahab minuga rääkida...

Mis kell see oli?
See võis olla kusagil kahe-kolme vahel.

Kus see koosolek oli?
Telekomi majas.

Kui palju Teil endal Telekomi aktsiaid on?
Minul aktsiaid ei ole, mul on optsioone, ei teagi mis nendest saab...

Mis juhtub, kas Telekom läheb börsilt ära?
Suuri otsuseid ja suuri sündmusi ei saa läbimõtlematult kommenteerida, täna ma loobuksin kommenteerimisest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing