Kuld maksis alla 400 dollari

Romet Kreek 16. aprill 2004, 00:00

Kulla hind langes üleeile allapoole 400 dollari taset untsist. Eile langus jätkus. Pärastlõunal fikseeriti väärismetalli hinnaks Londonis 397,75 dollarit.

Dollar tugevnes euro vastu nelja kuu kõrgeimale tasemele. Kulla hind on langenud juba neljandat päeva järjest, kuna kiirenev jaemüük ja tarbijahinnad USAs muudavad tõenäolisemaks, et USA keskpank intressi tõstab. Euro käis päevasiseselt ära nelja kuu kõige madalamal tasemel 1,1894 dollaril (dollar maksis 13,155 krooni). Eile õhtul kell 17 maksis euro 1,1940 dollarit ehk 13,10 krooni dollarist.

Alles 1. aprillil tõusis kulla hind 15 aasta kõrgeimale tasemele, 431,05 dollarile. ?Dollari kursikõikumised on hoidnud kullakauplemise aktiivsena,? ütles TheBullionDesk.com?i analüütik James Moore Bloombergile.

USAs on baasintressiks üks protsent, eurotsoonis kaks protsenti. Euroopa kõrgem intress on aidanud ligi meelitada rohkem säästjaid, tõstes euro kurssi läinud aastal 11% dollari vastu, samas kui kuld kallines 23%.

Kulla hinda mõjutab võimalik Prantsusmaa keskpanga kullamüük ja jätkuv poliitiline ebastabiilsus Iraagis. Panga president Christian Noyer ütles lehele Le Parisien, et pank võib müüa viie aasta jooksul kuni 500 tonni kulda. Viimati müüs Prantsusmaa keskpank kulda 1968. aastal.

UBS alandas eile ühe kuu perspektiivis kulla prognoosi 390 dollarit untsist ja kolme kuu oma 410 dollarile.

Üheaastane prognoos jäeti 480 dollarile. ?Me jääme oma seisukoha juurde, et dollarites väljendatud kulla hind kaupleb sel aastal meie ootuste tasemel seoses märkimisväärselt nõrgeneva dollariga,? kirjutas UBSi Londonis asuv väärismetallide analüütik John Reade.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing