Norma pettis Venemaa nadi müügi tõttu analüütikute ootusi

Annika Matson 22. aprill 2004, 00:00

Norma auditeerimata puhaskasum oli esimeses kvartalis 23,9 miljonit krooni.

Kõige optimistlikum oli Norma kasumi osas Suprema, kes ennustas kasumiks 32 miljonit krooni. Ühispanga prognoos oli 28 ja Hansabank Marketsi oma 31 miljonit krooni.

Ka firma käive valmistas ekspertidele negatiivse üllatuse. Norma esimese kvartali müük oli 223,7 miljonit krooni. Analüütikute keskmine ootus oli 247 miljonit krooni. Käibeks ootas Suprema 256 miljonit krooni, Hansabank Markets 235 ja Ühispank 250 miljonit krooni.

Norma suutis möödunud aastal oma Venemaa ajaloo kõige nõrgema esimese kvartali pealt oma käivet ja kasumit kasvatada vaid 8%.

Kõige kehvem on see, et Norma müük Venemaa klientidele kasvas vaid 7%, samas kui ettevõtte koostööpartneri AvtoVazi autode 40?50% suurused müügimahu kasvud jaanuaris ja veebruaris andsid lootust parematele tulemustele.

?Esimene kvartal ei olnud suurepärane, aga samas ei olnud tulemused ka väga halvad,? ütles Norma juhatuse esimees Peep Siimon. Analüütikute ootusi kommenteerides märkis juht, et siin võetakse üks ühele Venemaa autofirmade kasvunumbreid ja oodatakse samasuguseid numbreid ka meilt, aga nii see ei käi.

Suprema analüütik Triin Palge märkis, et Norma tulemused jäid Venemaa nõrga müügi tõttu ootustele alla. Eksperdi arvates põhjustavad Norma Venemaa müügi suuri kõikumisi väiksemad tellijad, näiteks GAZ, I?maz, UAZ. Samas AvtoVAZiga on Normal lepingud olemas ning nendest peetakse kinni.

?Hinnad on alla surutud, kuna tootjad eelistavad jätkuvalt madalamat hinda kvaliteedile. Norma ei ole aga nõus oma toodete hinda liiga madalale laskma,? ütles Palge. Suurim tellija AvtoVAZ annab Norma käibest Venemaal Palge andmetel 50?60%.

Suprema alandab küll Norma selle aasta Venemaa-suunalisi müügiprognoose, kuid jätab hinnasihi senisele tasemele ehk 121 kroonile. Umbes 10protsendiline vahe turuhinna ja hinnasihi vahel annab aktsiale hetkel ?kogu?-soovituse.

Ka Hansabank Marketsi peaanalüütiku Urmas Riieli sõnutsi olid Norma tulemused alla nende ootuste ning seda nii Läänes kui ka Venemaal. ?Ootasin mõlemal suunal enam kui kümnendikulist kasvu,? ütles Riiel.

Lääne suunal on Norma peamisteks klientideks Autoliv, Saab Automobile AB, Karosa, Iris Bus France ja Van Hool N.V.

Siimon märkis, et Norma ootab pingeliselt Venemaa otsust seoses topelttollide kaotamise või allesjätmisega. Topelttollide kaotamisest või allesjätmisest teatab Venemaa 27. aprillil.

Siimon ootab, et seoses Euroopa Liitu astumisega ja Venemaa topelttollide kadumisega läheb müük nii Läänes kui Venemaal lihtsamaks, kiiremaks ja odavamaks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing