Euroopa tarnete ajad lühenevad paari päeva võrra

Rivo Sarapik 04. mai 2004, 00:00

OÜ Võru Trans juhataja Hanno Järv selgitas, et Eestist Euroopasse ja tagasi tarnete ajad lühenevad nende ennustusel sõltuvalt riigist kuni kaks päeva. ?Varem seisid veokid kohati piiridel järjekordades 24 ja 48 tundi, see jääb nüüd ära ning sealt tulebki ajavõit,? lisas Järv. Suurimad ajaröövlid olid Poola piiripunktid.

Nii ennustas Järv, et Saksamaa ja Prantsusmaa ning Itaalia vedude ajad lühenevad päev kuni kaks. ASi Arco Trans juhata Peeter Kuusik leidis, et marsruudil Eesti?Saksa või Saksamaa?Eesti kahaneb veoaeg päeva võrra, Prantsusmaa ja Itaalia marsruudil aga poolteise päeva võrra.

AS Allando Trailways kasutab Saksamaale ja Prantsusmaale kaupade vedamisel laevaliine. See tähendab, et kui laev väljub esmaspäeval, siis orienteeruv mahalaadimise aeg Saksamaal on neljapäev, tarneaeg seega neli päeva. ?Sellel marsruudil me veoprotsessi kiirenemist ei ennusta,? selgitas ASi Allando Trailways Kesk-Euroopa suunaliste vedude ekspedeerija Maiki Virt.

Küll ennustas ta, et päeva võrra lühenevad Ungari tarnete ajad, kuid seda pärast uute reeglitega harjumist, mis tema sõnul ei toimu kindlasti kohe pärast 1. maid. Täna saab Eestist Ungarisse saata kauba viie päevaga, tulevikus peaks selleks kuluma neli päeva.

Kuusiku arvates hakkab uus süsteem kohe toimima, sest põhiline piiripidur oli ju tolliamet. ?Eks esimestel päevadel on suur segadus, aga usun, et paari päevaga see loksub paika,? ütles Kuusik.

Järv nii sujuvas üleminekus kindel ei olnud. ?Eks tasub esimestel päevadel oodata üllatusi ja kindlasti võtab mõne aja aega, kuniks protseduurid paika loksuvad,? leidis ta. Sama meelt oli ka Virt. Täna on tema sõnul veel ebaselge, kuidas hakkavad toimuma tolliprotseduurid. ?Kes ja kus lõpetab näiteks TIR carnet?i (TIR-märkmik ? toim.), kui carnet on avatud enne 1. maid,? lisas Virt. Kindlasti tekitab tema sõnul segadust ka 1. maist kehtima hakanud uus käibemaksusüsteem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing