Hansapanga tulemused elavdasid börsi

Alvar Jõgeva 05. mai 2004, 00:00

Eilne päev algas börsil positiivsetes toonides, kuna suurima turuväärtusega ettevõte üllatas positiivsete majandustulemustega. Mõistagi käib jutt Hansapangast.

Veel üleeile teatas pank negatiivse uudise, et Andres Liinat vabastatakse ametist. Sellise teate avaldamise järel oleks arvanud, et tulemus tuleb pigem halb kui hea.

Hansapanga kasum oli aga üle ootuste tugev ja investorid võtsid tulemused suhteliselt hästi vastu. Päeva alguse üle 5% plussist oli küll börsi sulgemisajaks vähe alles jäänud, kuid siiski fikseeriti 2,03% tõus.

Positiivne oli areng Lätis, kus puhaskasum enam kui kahekordistus. Hansapanga puhul ongi oluline jälgida kasumi teenimise keskpunkti ? veel 2003. aastal moodustas puhaskasum Eestis 70% kogutulemist. Samas on juhtival finantsgrupil Eestis vaid kolmandik klientidest. Kuna Läti ja Leedu majanduskasv on kiirem ja pangandus areneb jõudsamalt, siis ootaks lõunanaabritelt suuremat panust. Ühe kvartali põhjal on veel vara kaugeleulatuvaid järeldusi teha.

Võrreldes esmaspäevaga, kui Tallinna börsile ei saabunud kaua oodatud rahalaeva, näidati eile vähemalt korralikku käivet. Traditsiooniliselt kaubeldi enim Hansapanga aktsiaga. Suuremaid käibeid on oodata ilmselt pärast fondiemissiooni lõpuleviimist, kui investorite kontole jõuab iga praeguse aktsia kohta täiendavalt kolm aktsiat.

Kui keegi küsiks minu käest, kuidas investeerida oma raha Tallinna börsil viieks aastaks, siis vastaksin, et osta Hansapanga aktsiaid. Iga investeeringuga kaasneb loomulikult ka risk, kuid pikas perspektiivis ei näe ma pangal suuri probleeme, küll aga võib olulise löögi anda majanduskeskkond. Samas ei julge prognoosida, millal võiks Balti riikides majanduse kasvutempo oluliselt aeglustuda. Praegu näib olukord pigem vastupidi, just liitusime ELiga, mis peaks veelgi majandust elavdama.

Hansapangas näen ma innovatiivset ettevõtet, mis pakub klientidele üha enam elektroonilisi lahendusi, hoides samal ajal kulusid kokku, kuna internetipanga klient on pangakontori kliendist tunduvalt odavam.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:25

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing