Harju Elekter jättis investorid külmaks

Alvar Jõgeva 07. mai 2004, 00:00

Harju Elektri tulemused investorites elevust ei tekitanud. Aktsiaga ei sooritatud isegi ühtainsat tehingut.

Emaettevõtte tulemused olid väga head. Endiselt keskendun ärikasumile, mis kasvas I kvartalis võrreldes aastatagusega enam kui poole võrra, 4,8 miljoni kroonini. Äritegevust mõjutasid tooraine ja naftasaaduste hinna tõus, dollari ebasoodne kurss, tütarettevõtete prognoositust väiksem müügikäive. Lisaks mõjutab ettevõtte tegevust sesoonsus.

Minu prognoositud 55,8miljoniline puhaskasum läks enam-vähem täkkesse, kuigi ärikasumi ennustus läks täiesti mööda, mis oli ka tunduvalt keerulisem kui finantstulude kokkuarvutamine. Harju Elektri teenis puhaskasumit 54,6 miljonit krooni. Vaadates praegust PKC Groupi aktsia hinda, on juba selle kvartali tulemustesse sisse kirjutatud 23 miljoni kroonine tulu, kui Helsingi börsil jääb hind samaks.

Mul ei ole midagi Harju Elektri vastu, kuid ma kardan, et paljud investorid pole endale teadvustanud, mis juhtub siis, kui PKC aktsia hakkab kukkuma. Sisuliselt on tegemist tootmisega tegeleva ettevõttega, kes teenib põhilise kasumi valdusfirma rollis finantstulude näol. Kasum on kirjas küll bilansis ja kasumiaruandes, kuid reaalset rahavoogu selle taga pole, seega võib finantstulu ka sama kiiresti ära sulada. Teisisõnu võib ettevõte ühes kvartalis saada paberi peal 50 miljonit krooni kasumit, kuid sellist summat tema majandustegevusest pangakontole ei laeku.

Harju Elektril on plaan hoida PKC aktsiate osakaalu 10% tasemel, mis võimaldab tal saadud dividende ilma maksukohustuse tekkimiseta aktsionäridele edasi maksta.

Mind häirib veidi juhtkonna kauplemine PKC aktsiatega, mida põhjendatakse rahavoo juhtimisega. Üldiselt on kauplemine spekulantide mängumaa ja näeksin Harju Elektrit pigem pikaajalise investorina, kes hoiab aktsiaid, et saada dividende. Olen ise aktsiatega spekuleerinud seitse aastat ja ei näe põhjust, miks mõni ettevõte peaks sellist ?rasket tööd? tegema. Minu arvates on ettevõtte bilanss ja rahavoog piisavalt tugev, et leida paremaid võimalusi kassavoogude juhtimiseks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing