Rootsi minister paneb imeks Eesti valitsuspartei eurovastasust

Annika Matson 01. juuni 2004, 00:00

Eestis tuleb euro kasutusele kolme-nelja aasta pärast. Valitsusliitu kuuluv Rahvapartei on eurovalimiste eel välja tulnud loosungiga ?Kaitse Eesti krooni, valides meid!? Mis sellest arvata?
See loosung on tõesti väga üllatav, sest nad on hetkel valitsusliidus, mille eemärk oli liituda Euroopa Liiduga ja kasutusele võtta euro hiljemalt 2007. aastaks. Lisaks on eestlased oma otsuse euro kasutuselevõtu kohta juba koos jah-sõnaga referendumil langetanud.

Millest rääkisite kohtumisel rahandusministri Taavi Veskimägiga?
Arutasime, kuidas kõige paremal viisil korraldada kolme Balti riigi ja Põhjamaade rahandusalast koostööd ja esindada ühiseid huvisid Euroopa Liidus.

Kas Rootsi valitsus on huvitatud sellest, et TeliaSonera saaks Eesti Telekomi suuromanikuks?
See oleks minu silmis väga positiivne areng. Loodan, et nad jõuavad ka hinnas kokkuleppele. Rootsi riigile kuulub TeliaSonerast 45,3 ja Soome riigile 19,1%.

Eestis ei ole hetkel erinevalt Euroopa Liidust ettevõtete tulumaksu, kas see tuleks kehtestada nüüd Euroopa Liidus olles?
Ka Rootsis on ettevõtete tulumaks üsna madal, et edendada majanduse arengut. Meiegi ei taha oma firmasid raske maksukoorma alla matta. Konkurentsieelis on teie firmadel küll selle nullmaksustamisega olemas.

Saksamaa kantsler Gerhard Schröder ja Rootsi peaminister Göran Persson on kritiseerinud uute Euroopa Liidu liikmesriikide maksupoliitikat. Nende arvates peaksid maksud liidus olema kõigile ühesugused, mis teie sellest arvate?
Ma olen alati nõus oma peaministri seisukohtadega.

Schröder ja Persson kritiseerisid Eesti madalaid makse poliitilisest seisukohast lähtudes. Kui Eestis ja teistes uutes liikmesriikides on jätkuvalt madalad maksud ja tänu sellele on neil suur konkurentsieelis, ning samal ajal saavad nad liidult veel ka suuri toetusi struktuurifondidest, siis saavad Saksa ja Rootsi maksumaksjad väga vihaseks, sest nad maksavad kõige rohkem ja saavad kõige vähem tagasi. Ka neil on ohvrite toomisest juba küllalt.

Hiljuti ütles üks rahvusvahelise majanduse ekspert, et eurotsoon kukub varsti kokku. Milline on teie seisukoht?
Minu arvates on euro kasutuselevõtt toonud tsooni liikmesriikidele küllalt hea kasvu. Paljuski palju parema, kui ma ootasin.

Euroopa Liidu suureks plussiks on olnud rahapoliitika distsipliin, et eelarve puudujääk ei tohi olla suurem kui 3 protsenti SKTst.

Miks on rootslased ühisraha euro vastu?
Meie rahvas on euro vastu, sest väga paljud inimesed on üleüldse Euroopa Liidu suhtes skeptilised. Suudeti veel leppida sellega, et ollakse Euroopa Liidu liikmesriik, aga ei olda nõus Rootsi krooni euro vastu vahetamisega. Lisaks läheb Rootsi majandusel ka ilma eurota hetkel väga hästi.

Kas järgmisel referendumil Rootsis, kus otsustatakse euro kasutuselevõtt, tuleb jaatav vastus?
Järgmine euroreferendum Rootsis võib toimuda 2010. Ootan, et eurotsoon areneb hästi ja uued liikmesriigid on selleks ajaks euroga liitunud ning neil läheb hästi, siis vaatavad isegi üliskeptilised rootslased, et sellest võib abi olla.

Kas teil isiklikult on aktsiaid?
Kõige enam on mul aktsiaid biotehnoloogiafirmas Oxigene, mille asutas mu õemees. Oxigene toodab uuel tehnoloogial põhinevat vähiravimit. Firma on noteeritud Nasdaqi, Frankfurdi ja Stockholmi börsil ning viimase aastaga on aktsia tõusnud ligi kaks korda.

Mu lemmiksektor on hetkel Euroopa pangandussektor.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing