Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Mõnus vein teeb toidu täiuslikuks
- Agramont Viura Chardonnay 2003: kuiv valge Hispaania vein. Keskmise täidlusega veinis on nii värskust kui ka õrna tammisust. Sobib ülimalt hästi ka erinevate salatite ja linnuliha juurde. Hind: 95 kr.
- Villa Antinori Bianco: kuiv ja kerge Itaalia vein Trebbiano, Malvasia ja Chardonnay viinamarjadest. Heleda, kuldkollase värvusega, erinevaid puuvilju ja metsamarju sisaldava lõhnabuketiga värske vein, millel on tsitruseliste tasakaalustatud maitse. Sobib kalatoidu, mereandide, puuviljade ning kergete juustude juurde, samuti aperitiiviks. Hind: 120 kr.
- Marques de Caceres Rose: kuiv roosa Hispaania vein, mille valmistamiseks on kasutatud 80% Tempranillo ja 20% Garnacha viinamarju. Särava roosa värvusega, aroomis tunda punaste marjade ning rooside meeldivat kooslust. Kuiv, värske ja elav vein, mille maitses vallanduvad vaarikad, maasikad ja puuviljad. Vein on mõnusalt pika järelmaitsega. Ideaalselt sobiv kala, sealiha, kana, paella, pastaroogade ning Vahemere köögiga, sobib ka tüümiani, pune ja loorberiga rikastatud roogade juurde. Avasta ka selle roosa veini võlud aperitiivina! Hind: 115 kr.
- Rose d?Anjou Les Claircomtes: poolkuiv kerge roosa Prantsuse vein Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Grolleau ja Gamay viinamarjadest. Roosiroosa värvusega, marmelaadi, maasika, virsiku ja lillede aroome sisaldava pehme lõhnabuketiga ning mahlaka, veidi magusa ja värske maitsega. Sobib oivaliselt vorstide, külmlaua, jõekala, oliiviõliga valmistatud värskete salatite, mereandide, linnuliha ning pehmete juustude juurde. Tasub proovida ka värskete maasikatega. Hind: 90 kr.
- Cava Duc De Foix Brut Nature: traditsioonilisel vahuveinimeetodil (methode champenoise) valmistatud kuiv vahuvein Hispaaniast. Õlekollase värvuse, peene aroomi ja väga värske ning elegantse maitsega kuiv vahuvein. Hind: 84 kr.
- Principe de Viana Rose, Cabernet Sauvignon 2003: kuiv, punane Hispaania vein. Rosé-veini kohta üsna tugev ja täidlane vein, kuna on valmistatud jõulisest Cabernet Sauvignon viinamarjast. Samas on tunda kerget maasika magusust. Väga hea valik, sobib äärmiselt laia toiduvaliku juurde ? alates kergematest salatitest kuni linnuliha, erinevate kalaroogade ning heledate liharoogade juurde. Hind: 84 kr.
- Senorio De Los Llanos Reserva 1999: kuiv punane Hispaania vein. Laagerdunud tammevaatides 12 kuud. Keskmisest veidi kergema täidlusega, pehme tammisusega vein. Väga universaalne vein, mis tõenäoliselt meeldib üsna erinevate maitseeelistustega inimeste. Sobib kergemate liharoogade juurde. Hea ja kerge kulistamise vein. Hind: 75 kr.
- Villa Antinori Rosso: Rosso valmib Antinorile kuuluvates Toskaana veiniaedades kasvanud järgmistest viinamarjasortidest: Sangiovese 60%, Cabernet 20%, Merlot ja Syrah 5%. Tumeda rubiinpunase värvusega elegantne ja stiilne, hea tasakaalustusega marjane vein.
Villa Antinori Rosso juurde sobib pakkuda lihtsaid lamba- ja loomalihast valmistatud roogasid ja hautisi, kastmes kana- või kalkuniliha ja erineva lihaga valmistatud vormi- ja pajaroogasid. Sama piirkonna toitudest sobib veel pakkuda tüüpilisi lihakastmes serveeritud Itaalia pastasid ja lasanjet.
Lisandiks sobivad suurepäraselt koorekastmes valmistatud seened, õrnad oliiviõliga valmistatud salatid. Samuti juustudega kaetud köögiviljad ja värsked juurviljad. Kergematest einetest soovitatakse sarnaste veinide juurde külmi lihalõike, täidetud paprikat ja kabat?okke. Hind: 200 kr.
- Bajoz 2004: täidlasepoolne väga mahlakas jõuline Hispaania vein. Tugeva sisu tagab Toro piirkonna viinapuude ülimadal saagikus (isegi madalam kui Bordeaux Grand Cru).
Tulemuseks on vürtsise pargi ja puuviljalise ning väga mahlaka happesusega vein. Hind: 85 kr.
Autor: Sven Azojan