Nafta hind keeras taas otsa üles

Raivo Sormunen 21. juuni 2004, 00:00

Nafta hind tõusis reedel Londoni rahvusvahelisel naftabörsil viimase kahe nädala kõrgeima tasemeni, kuna turgudel valitses mure, et vägivald Kaug-Idas ja streik Norras vähendab nafta pakkumist, kirjutas finantsuudisteportaal Bloomberg.

Lõuna-Iraagi naftajuhtmed sattusid sabotaa?i ohvriks möödunud nädala alguses ning katkestasid sellega naftavoolu riigi suurematest terminalidest. Iraagi osakaal maailma naftaturul on suur. Mais kuulus riigile umbes 2,6% turuosa maailma naftaturul. Tavapärane nafta eksport ei taastu Iraagi naftaministri nõuandja Mike Stinsoni sõnul enne selle nädala lõppu.

Segadust tekitas reedel veel maailma suuruselt kolmas naftaeksportija Norra, kus osa naftatöötajad alustas streigiga. Uudisteagentuuride teatel pumbati seiskunud naftaväljadel keskmiselt 0,455 miljonit barrelit naftat päevas (Norra keskmine päevane tootmismaht on kokku 3 miljonit barrelit). Streigi põhjustas see, et kaks ametiühingut ja naftakompaniid ei suutnud pensionitingimustes kokku leppida.

?Norra naftatöötajate streigid ei ole turule eriti pikaajaliselt mõju avaldanud,? lohutas turgu ADM Investor Services Internationali juhtivtöötaja Shelley Mansfield. ?Ajalooliselt on sellised olukorrad korrastanud üsna kiiresti,? lisas Mansfield.

Konsultatsioonifirma Energy Information Centre analüütik Veronica Smart arvas samuti, et kui streik kestab mõned päevad, pole sel nafta pakkumisele suurt mõju. Küll võib nafta pakkumist vähendada järjekordne plahvatus Iraagis.

Nafta augustilepingu hind tõusis Londoni rahvusvahelisel naftabörsil reede hommikupoole 1,4%, tasemeni 36,70 dollarit barrelist, kuid päeva jooksul andis hind mõnevõrra järele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:33
    Otsi:

    Ava täpsem otsing