Kolm eliitrestorani jäid vahele ümbrikupalga maksmisega

Kristina Traks 02. august 2004, 00:00

Ümbrikupalga maksmine avastati itaallastest omanikele kuuluvates OÜdes Olde Estonia ja Serverette. Need osaühingud peavad Raekoja platsi ääres kolme restorani ? Itaalia restorani Revalia, grillrestorani Fellini ja veinirestorani Old Estonia.

Asi tuli välja, kuna ettevõtte poolt palgata jäetud ja seetõttu töölt lahkunud töötajad tegid kaebuse maksuametile. Viimane korraldas ettevõtetesse ümbrikupalgareidi ning algatas mõlemas ettevõttes väärteomenetluse. Kokku said maksuameti hinnangul mustalt palka ca 40 inimest, maksmata jäetud sotsiaal- ja tulumaksusumma on veel täpsustamisel, kuid võib ulatuda miljonitesse kroonidesse.

?Töölepinguid selles ettevõttes ei sõlmita, töötajatega on kokkulepe, et makstakse miinimumpalka ja 3 protsenti läbimüügist,? räägib üks OÜ Serverette endine töötaja, kelle nimi on ka maksuametile tehtud kirjaliku kaebuse peal. ?Miinimumpalk kanti üle pangaarvetele, ülejäänud palk maksti peo peale. Mingit allkirja selle saamise vastu me andma ei pidanud.?

Restorani anonüümse töötaja kinnitusel kehtis ka ettevõtetes omapärane trahvisüsteem: trahvi tegi juhtkond töötajatele kõikvõimalike asjade eest ning summad võeti palgast maha. ?Nii oligi vahest, et palka me ei saanudki, sest kõik läks trahvi nahka,? räägib ta. ?Näiteks üks mees sai trahvi selle eest, et rääkis oma mobiiltelefoniga garderoobis, kus see oli oma töötajatel lubatud.?

Põhja maksukeskuse kontrolliosakonna juhataja Kristi Paju sõnul oli Olde Estoniasse ja Serverettesse tehtud reid osalejate poolest üks suurimaid, sellest võttis osa 20 maksuametnikku. ?Oli oht, et muidu jooksevad töötajad sealt laiali,? räägib Paju.

Maksuametil pole veel teada, kui suur on neis ettevõtetes tasutama jäänud maksusumma, sest väärteomenetlus on mõlemas ettevõttes veel pooleli ning osa töötajaid üle kuulamata.

Ettevõtete juhatuse liikmetest on üle kuulatud juhatuse liige Raul Sunts, kes küll Kristi Paju sõnul väidab, et tema tegigi oma tööd tasuta ja vahel talle naine andis 100 krooni.

Teine itaallasest juhatuse liige aga polevatki nõus selgitusi andma. ?Ega sellest pole ka väga hullu, sest töötajate tunnistused on olemas, samuti saadi reidi käigus küllalt hea tõendusmaterjal,? lisab Paju.

OÜ Serverette juhatuse liige Alberto Lovati ütleb, et tal ei ole mitte mingisuguseid probleeme maksuametiga ega maksmata maksudega. ?Ma olen korralik ärimees, palgad maksame töötajatele arvetele ja mingeid probleeme maksuametiga meil pole,? teatab ta ärritudes. ?Ma ei tea midagi ka maksuameti külaskäigust meie restoranidesse.?

Itaalia restoran Fellini kandis veel mõned aastad tagasi nime Byblos. Toona sai restoran kuulsaks sellega, et pakkus külastajatele salmonellabakteritega nakatatud tiramisukooke. Üle kümne inimese haigestus salmonelloosi, see oli üks Eesti viimaste aastate suurematest salmonelloosijuhtumitest.

Maksu- ja tolliamet on võtnud ümbrikupalkadega võitlemise üheks prioriteediks ka tänavu.

Varakevadel saadeti teavituskiri paarisajale ettevõttele, kus maksuameti arvates maksude tasumisega kõik korras ei olnud. Neljandik parandas neist kohe palkadega seotud maksete deklareerimist.

Viimase aasta jooksul on maksuamet ümbrikupalgareidide tulemusel kontrolli või väärteomenetlust alustanud 136 ettevõtte puhul.

Viimaste aastate suurematest ümbrikupalgajuhtumitest on kohtusse jõudnud vaidlus OÜga Lõunapiim, kus maksu- ja tolliameti süüdistuse kohaselt maksti kuue aasta jooksul ümbrikupalka 4,4 miljonit krooni.

Üheks ümbrikupalkade avastamise viisiks on töötajate endi avaldused. Maksuameti teatel tulevad töötajad ümbrikupalkadest rääkima tavaliselt siis, kui neil on tekkinud tööandjaga raha kättesaamisel mingeid probleeme. Näiteks saamata jäänud lõpuraha või puhkusetasud ning väikese palga pealt arvestatud haigusraha.

Maksuameti kinnitusel on teated ümbrikupalga saamise kohta viimasel ajal sagenenud, sest inimeste teadlikkus ametliku palga saamise eeliste kohta on paranenud (sotsiaalne kindlustatus, pangalaen jne).

Kuna tulumaksu kinnipidamine on tööandja kohustus, siis üldjuhul töötaja tagantjärgi tasumata makse tasuma ei pea.

Juuli alguses korraldas maksuamet teisegi suure ümbrikupalgareidi Tallinnas ja Võrus ühte ketti kuuluvatesse pubidesse. Tallinnas käidi Boschwechteris ja Poseidoni pubis. Selles aktsioonis osales üheaegselt 17 maksuametnikku.

Märtsis käis maksuamet reidil Tallinna vanalinnas mustlasrestoranis Marcelles, kust leitud dokumentidest nähtus, et ettevõtte omanikud maksid deklareerimata palka ligi 30 töötajale ja ettevõte varjas kolm kuud oma käivet.

Maksuameti teatel on selle reidi menetlus veel pooleli ja seetõttu on veel liiga vara midagi täpsemat öelda.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:37
Otsi:

Ava täpsem otsing