Paberite likviidsusega on meie börsil probleeme

Romet Kreek 24. august 2004, 00:00

Hansapanga aktsia oli eile taas ülekaalukalt suurima käibega aktsia, teiste paberite osas valitses vaikelu.

Hansapanga aktsia hind langes 1,13 protsenti, 109,21 kroonile. Aktsiaga tehti 43 tehingut ja 15,7 mln krooni käivet. Tehingud pangaaktsiaga andsid 92 protsenti börsi päevakäibest. Hansapanga aktsia käive on viimasel kolmel kauplemispäeval moodustanud enam kui 90 protsenti börsi päevakäibest. Aktsia osakaal pole aga mitte kogu augusti jooksul nii võimas olnud. Tänu suhteliselt suurtele käivetele (mitte osatähtsusele börsi päevakäibes) on Hansapanga aktsiatest ka miljonite kroonide väärtuses võimalik lihtsalt lahti saada hinda oluliselt liigutamata. Eesti Telekomi aktsia likviidsus on palju madalam, veel väiksem on see Normal. Teiste aktsiate puhul võib mööduda päevi, enne kui hinda oluliselt liigutamata neist lahti saab.

Eile avaldas Tallinna Farmaatsiatehas läbi raskuste poolaasta tulemused. Firma kasum kasvas esmapilgul korralikult mulluselt 1,5 mln kroonilt 4,56 mln kroonile. Käive kasvas 11 protsenti, 40,1 mln kroonile. Samas on emaettevõte rihma tugevalt Tallinna Farmaatsiatehase kaela ümber kokku tõmmanud. Ettevõtte 31,4 mln kroonisest käibevarast moodustavad 29,3 mln krooni nõuded emaettevõttele. Firmal on vähe raha, tema maksevõime sõltub emaettevõtte Grindeksi suvast. Firma valmistoodangu real on bilansis ümmargune null, nagu ka lõpetamata toodangu osas. Tooraine ja materjali varud on vähenenud aasta lõpu 2,4 mln kroonilt 1,1 mln kroonile, mis annab ehk lootust, et tehases käib ka mingisugune tootmine. Vastasel juhul tekib küsimus ? mida müüb ettevõte praegu?

Farmaatsiatehase aktsiaga kauplemine oli eile börsil mõnda aega peatatud, kuna firma tulemused olid juba Grindeksi poolt Riia börsile ?lekkinud?. Tegu on juba korduva samalaadse börsireglemendi rikkumisega, kus ettevõte ei teavita investoreid Tallinna Börsi vahendusel. Selline käitumine ei jäta firmast ja tema suuromanikust soliidset muljet.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing