Naftasektor põeb kalli nafta pärast

Tõnis Oja 27. september 2004, 00:00

Nafta tõus uute rekordtasemete lähedale on muutunud probleemiks isegi senistele hinnatõususust võitjatele, naftasektori aktsiatele.

Deutsche Bank alandas neljapäeval naftasektori soovitust ning eraldi veel maailma suurima börsil noteeritud naftakompanii ExxonMobili oma. Investeerimispank alandas ExxonMobili aktsiasoovitust varasemalt ?ostalt? ?hoiale?, sest aktsia hind on juba peaaegu saavutanud panga poolt seatud hinnasihi, mis on 51 dollarit. Exxon on Dow Jonesi tööstuskeskmise komponentidest selle aasta 16protsendilise hinnatõusuga teisel kohal. ?Praegu paistab, et aktsia hinnal on risk liikuda allapoole,? kirjutas panga naftasektori analüütik J. J. Traynor.

Aasta algusega võrreldes on S&P 500 energeetikasektoriindeks kerkinud 21 protsenti, mis on suurim tõus kahekümne neljast arvutatavast sektoriindeksist. ?Tõenäosus, et naftahinnad hakkavad langema, on suurem kui see, et nad tõusevad edasi,? lausus uudisteagentuurile Bloomberg investeerimisfondi Denver Investment Advisor fondijuht Mark Adelmann, kelle hallata on 6,6 miljardi dollari väärtuses energeetikasektori aktsiaid. ?Energeetikasektori aktsiad kipuvad langema siis, kui naftahinnad hakkavad langema,? lisas ta.

Erinevalt Deutsche Bankist on Citigroup naftakompaniidest hoopis paremal arvamisel. Maailma suurim finantsinstitutsioon kergitas 2005. aasta keskmist nafta hinnaprognoosi 27 protsendi võrra 33 dollarini barreli kohta. Maailma suurim finantsinstitutsioon tõstis ka Totali aktsia hinnasihti 13 protsendi võrra 180 euroni ning Repsoli hinnasihti 3 protsendi võrra 18 euroni. Reitingu tõstmine mõjutas positiivselt ka naftakompaniide aktsiaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:45

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing