Esietendub lugu Ly Lasnerist

ÄP 01. oktoober 2004, 00:00

Tänavu möödus 80 aastat Eesti esimese teatrikooli ? Draamastuudio Teatrikunstikooli I lennu lõpetamisest. Lavastus sisaldab katkendeid I lennu ühe silmapaistvama õpilase Ly Lasneri päevikust ja väljavõtteid tema koolikaaslaste mälestustest, mis toovad vaatajani pildi tollase teatri argielust. Sellega paralleelselt jutustab näitlejanna oma eraelust, unistustest, suhetest kolleegide ja avalikkusega. Lavastus valmib muuseumi ja OÜ Poeteria koostööna. Mängivad kevadel Eesti Humanitaarinstituudi teatriõppe lõpetanud Kaia Skoblov, Kristi Pumbo ja Kaur Sinissaar.

1924. aasta 6. juunil lõpetas 16 noort näitlejat Paul Sepa juhitud Draamastuudio Teatrikunstikooli I lennu. Draamastuudio Teatri loomisega (1925) hakkasid Eesti teatrit kujundama Rudolf Engelberg, Leo Kalmet, Ly Lasner, Johannes Kaljola jt. Draamastuudio Teatrikunstikool rajas aastail 1920?1933 oma viie lennuga koolkonna, kelle õlule jäi 1938. aastal juba Riikliku Lavakunstikooli asutamine Tallinna Konservatooriumi juurde.

Pärast kooli lõpetamist sai Ly Lasnerist Draamastuudio, hiljem Draamateatri kandev näitleja kuni 1948. aastani. Oluline oli ka tema töö raadios ja lavakõne populariseerimisel. Pärast surma 1967. aastal anti tema päevik ta enese soovil Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumisse. Päevik kirjeldab näitlejanna elu aastail 1922?1928.

Etendused Eesti Teatri- ja Muusikamuuseumis 6., 8., 13., 15., 20., 22. ja 29. oktoobril ja 3. ning 5. novembril. Piletid saadaval muuseumi kassas. Etendused algavad kell 19.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:27

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing