Korrapärane hooldus pikendab põranda eluiga

Leander Pragi 06. oktoober 2004, 00:00

Linoleum vastupidiselt on lühema kasutusajaga ja kallim soetada, kuid kindlasti parem ruumis viibivate inimeste tervisele. Et aga mõlemad põrandakatted püsiksid kaua, tuleb ruumide kasutajal juba esimesest päevast selle eest hoolt kanda.

Valdavalt tegelevad põrandakatete hooldamise ja puhastamisega sellele juba spetsialiseerunud puhastusteenuseid pakkuvad ettevõtted. Pärast põrandakatte paigaldamist ja liimi kuivamist tuleb teha esmane süvapesu, millega eemaldatakse tehase paigaldatud esmane kaitsekiht. Pesuvahend võib olla kergelt aluseline, pH kuni 8.

Lisaks tuleb põrand üle loputada tavalise neutraalse ainega, et vältida pinnale pesukeemia ladestumist. Pärast kuivamist kaetakse põrand ühtlaselt vahaga. Puhastusettevõtted pakuvad erinevaid vahatüüpe, mis sõltuvalt tüübist ka erineva hinnaga. Hind varieerub umbes 10?20 krooni ruutmeetri kohta.

Odavaim teenusepakkuja ei anna enamasti garantiid, töölised ei paista kõige esinduslikumad välja ning tavaliselt jätab ka nende pädevus soovida. Kallima variandi puhul antakse põrandale enamasti umbes 6kuuline garantii. Põrandale paigaldatakse 2?3 kihti erinevat vaha, millest alumine kiht on n-ö alusvaha ja pealmised tugevamad kihid. Lisaks sellele saab kallist vaha ka hiljem poleerimisega taastada.

Head vahad püsivad põrandal kaua, kui seda pestakse korralikult õige järelhoolduse puhastusvahendiga, poleeritakse mõistliku intervalliga (3?4 kuud). Tööde tellijale on kasulik teha koristusfirmaga kohe selline leping, et vahatus, korduvad poleerimised ja muud lisatööd sisalduksid hoolduskoristuse kuumakses ega lisanduks muude arvetena. Nõnda võib teenuse tellijal tekkida pahameel, et kui ta juba koristuse eest maksab, siis milleks veel lisakulutused.

Kõige rohkem rikuvad põrandakatet kontskingad, ratastega kontoritoolid ja porimattide puudumine. Üldjuhul tuleks sellistes ruumides vältida linoleumpõrandaid ja võtta tarvitusele kaitsemeetmed ? vahetusjalatsid, toolide alla kaitsekiled, uste ette vahetusvaibad. Sama kehtib ka PVC puhul.

Kui aga on juhtunud, et põrand on olnud pikemat aega hoolduseta, sinna on tekkinud sügavad kriimud, vaha kohati maha kulunud ja üldine pilt mannetu, tuleb ette võtta suurpuhastus koos uue vahatusega. Kogu põrand leotatakse ja pestakse masinatega puhtaks sinna kogunenud mustusest ja vanast vahast. Pesuvahend tuleb valida vastavalt põrandakatte tüübile ja ohutuskaardile. Vale pesuvahend võib põranda hoopiski rikkuda, selline oht on suurem linoleumpõrandate puhul.

Suurpuhastuses on oluline iga pisisasi. Näiteks on mööbli all enamasti 5 mm plastikjalad, mis ei lase niiskusel mööbli alumisi ääri rikkuda. Kui aga mööbel on ilma jalgadeta, tuleb pesta vähese veega, ilma suurema leotamiseta. Pärast töö lõppu on oluline ka vaha kuivamine. Tolmukuiv on vaha umbes 30 minuti möödumisel, vaha täielik kivistumine võtab aga rohkem aega. Hea oleks, kui vaha kuivaks vähemalt ühe ööpäeva.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing