Alvar Jõgeva • 26. oktoober 2004 kell 22:00

Laenubuum jätkub välisraha toel

Septembris suurenes laenujääk 3,3 protsenti, 84,9 miljardi kroonini. Laenubuum peaks jätkuma, kuna oktoobri alguses teatas Hansapank edukast eurovõlakirjade emissioonist, millega kaasas pank 750 miljonit eurot.

Esmaspäeval teatas Sampo Pank sündikaatlaenulepingu sõlmimisest, pank laenas 110 miljonit eurot viieks aastaks. Mõlemad pangad said laenu soodsalt, mille puhul lisandub Euriborile 25?26 baaspunkti. Madal intressimäär peegeldab kohalike pankade usaldusväärsust välisriikides.

Osa vahenditest võib minna varasemate laenude finantseerimiseks, kuid suur osa peaks jõudma ka laenuturule. Kuna kaasatavad hoiused ei kata pankade finantseerimisvajadust, tuleb laenu võtta välismaalt.

Septembris langes eluasemelaenu intress 3,8 protsendile. Tegemist on taas rekordmadala tasemega. Oma osa oli siin arvatavasti Hansapangal, kes alandas septembris eluasemelaenu intressi 3,3 protsendile. Selle aasta teises kvartalis oli Hansapanga puhas intressimarginaal 3,39 protsenti. Kui Hansapanga võlakirjaemissioonist kaasatud vahendid anda välja eluasemelaenudena, kujuneb intressimarginaaliks vaid 1,1 protsenti. Seega on oodata edasist survet marginaalidele. Samuti võib osa eluasemelaene n-ö hapuks minna, mistõttu jääb panga tulu veelgi väiksemaks.

Ettevõtete liisingutabel

Ettevõtete laenutabel

Laenu ja liisingutabelid on esitatud PDF formaadis, kui Teie brauser ei toeta seda formaati soovitame installeerida siit oma arvutisse Adobe Acrobat Reader

Hetkel kuum