26. oktoober 2004 kell 22:00

Laps püsib paigal maksimaalselt pool tundi

A. Le Coqi personalijuht Külli Kask soovitab lastele valida suhteliselt lühikese etenduse, mis kindlasti sisaldaks ka ühistegevust.

Teatrietenduse valikul tuleks arvestada kindlasti laste vanusega ning eriti just kõige pisemate mudilaste püsimatusega. ?Kui suuremad lapsed suudavad kohal istuda umbes ühe tunni, siis tavaliselt pisemad mudilased suudavad kontsentreeruda maksimaalselt 30 minutit,? ütleb Kask.

Väga oluline on ka omada ülevaadet, kes on peole tulnud ja kelle kink on üle. Jõulukinkide jagamisel suurtes ettevõtetes, kus üritustel osaleb palju lapsi, aitaks teadmine, kes lastest kohale tulevad, pakkide üleandmist tunduvalt ladusamaks muuta. Nende kingitused, kes pole mingil põhjusel saanud osaleda, saaks esialgu kõrvale tõsta ning keskenduda kohalolijatele. Nii ei hakka kingituste jagamise protsess venima ja üritus ei muutu lastele igavaks.

MTÜ Eksperimentaalse Liikumise Keskuse projektijuhi Kaja Tikase sõnul tuleks laste ürituse õhtujuhi valimisel lähtuda eelkõige sellest, kas õhtujuht tahab seda teha. Kalli raha eest tellitud telestaar ei pruugi olla piisavalt motiveeritud lastega hullama. Laste puhul on oluline, kas õhtujuht suudab nautida olukorda, rõhutab Tikas.

?Kui korraldame üritusi, mõtleme alati sellele, et ka korraldajatel ja läbiviijatel oleks tore aeg koos lastega,? räägib Tikas. ?Väga ohtlik on hakata mõtlema, et kui mina oleks laps, mida ma tahaks. Seda ei tea sa iialgi, sest aeg muutub ja lapsed on erinevad. Kujutame lihtsalt ette seltskonda, kus on erinevad inimesed, kes tahavad koos aega veeta,? selgitab Tikas.

Kui korraldada üritus lastele omas keskkonnas, koolis, lasteaias, kodus, siis on Tikase sõnul lapsed tugevamal positsioonil ja sina kui korraldaja oled võõras. Sellisel juhul tuleb teha palju eeltööd, et tunneksid ennast võrdsena.

Võrdsem olukord tekib, kui kutsuda laps enda välja valitud ruumidesse. Samas on Tikase sõnul väga oluline, et enamik aega ei kuluks keelamisele. Näiteks ujulas tekib kohe vahe laste puhul, kes ujuvad nagu kalad vees, ja nende vahel, kes kardavad vett.

Arvestama peab ka ootamatustega, mis tavaliselt ei jää tulemata. ?Näiteks on vaikne ja pühalik meeleolu, kui üks laps tahab pissile. Maja, kuhu sa lapsed kutsud, peab muutuma neile kiiresti omaks, et erinevatest soovidest ei tekiks palju kära,? ütleb Tikas.

Tuleb luua usaldusväärne õhkkond, et lapsed julgeksid küsida või reageerida sinu tegemistele. ?Tekitades aga suure tramburai, pead olema valmis, et keegi lastest tõukab teist mänguhoos. Sellest situatsioonist ei tohi aga tekitada omaette etendust. Me ei tulnud ju lapsi kasvatama, vaid pakume neile alternatiivset meelelahutust,? rõhutab Tikas.

Autor: Tiina Kass

Hetkel kuum