ÄP fototoimetus • 17. november 2004 kell 22:00

Uuringu väitel on Mac OS X hea ning Linux paha

Mi2g uuris umbes 235 000 turvaintsidenti, mis puudutasid interneti püsiühendusega servereid. Uuring näitab, et ainult 4,82% õnnestunud rünnakutest sooritati OS X-i ja BSDd kasutavate serverite vastu. 65,64% edukatest sissemurdmistest tehti Linuxi serveritesse. Windowsi operatsioonisüsteemide puhul on rünnakute osakaal olnud juba mitu aastat 25% kandis.

Microsofti operatsioonisüsteeme on pikka aega peetud nõrka turvalisust pakkuvateks ja kergesti sissemurtavateks. Linuxi levides on üritatud tihedamini sisse murda ka Linuxiga arvutitesse.

Kahjuks on avaldatud uuring poolik, sest puudub informatsioon selle kohta, milline on õnnestunud ja ebaõnnestunud sissemurdmiskatsete suhtarv. Seda suhtarvu teadmata ei ole korrektne anda hinnangut eri operatsioonisüsteemide turvalisusele.

Ka puudub info selle kohta, millist tüüpi asutuste või organisatsioonide serveritesse sisse murti ning kui kogenud olid sissemurtavate serverite administraatorid.

Lõppude lõpuks polegi nii oluline, millist operatsioonisüsteemi kasutada. Palju olulisem on omada professionaalset administraatorit, kes hoiab serveril silma peal ning teeb õigel ajal sissemurdmist ennetavaid hooldustöid.

Autor: ÄP

Hetkel kuum