Sydney börsifirma tütar koristab ka eestlaste prügi

Annika Matson 19. november 2004, 00:00

?Õnnelik juhus tõi ASi Cleanaway Eesti turule,? ütles firma tegevdirektor Argo Luude. Täna tuleb ASil Cleanaway oma tulemused raporteerida Cleanaway Saksamaa üksusele, mis omakorda allub otse Austraalia börsifirmale Brambles.

Eesti jäätmekäitlusfirmas puudub hetkel aktsiate ja optsioonidega motiveerimise süsteem.

Samas on Luude sõnul igal töötajal, kes usub firma tegevuse tulevikku, võimalik omandada Bramblesi aktsiaid Londoni või Sydney börsilt. ?Ettevõtte arenedes võib ühe motiveerimise skeemina aktsiaoptsioonide pakkumine siiski kõne alla tulla,? möönis juht.

Tal endal veel siiski Cleanaway ega Bramblesi aktsiaid ei ole. ?Olen ettevõttes töötanud veel lühikest aega ja kiire töö kõrvalt pole saanud mahti aktsiate ostule mõelda,? põhjendas Luude. Tema sõnul on firmal tohutu perspektiiv, sest turg on ammendamatu.

Luude sõnul sai AS Cleanaway alguse sellest, et Saksa pereettevõte SKP Recycling AG otsustas laieneda oma tegevusega Eestisse. Eesti turul osteti osalusi kohalikes jäätmeettevõtetes, millest paljud olid tollel ajal veel munitsipaalomandis.

Mõningatel juhtudel moodustati ühisettevõte, mõningatel juhtudel omandati 100% osalus. 2000. aastal ostis Cleanaway ära Saksa pereettevõte SKP Recycling, millega koos sai osalused ja tütarettevõtted ka Eestis. Niimoodi jõudis Cleanaway kaubamärk 2001. aastal Eesti turule.

Firma tegevusvaldkondadeks on jäätmete kogumine, sorteerimine, töötlemine, prügilate opereerimine, tänavate puhastamine, vanapaberi kogumine ja selle töötlemine. ASi Cleanaway suurim projekt Eestis on Tallinna Prügila opereerimine.

?Viimastel kuudel on Cleanawayga liitunud rohkem uusi kliente kui Cleanaway Eestis olemise ajaloo jooksul kokku,? on Luude uhke. Kuna jäätmemajanduses ei tehta regulaarseid turu-uuringuid, on Luude sõnul raske öelda täpset positsiooni Eesti jäätmeturul. ?Kuid avaldatavate majandusnäitajate põhjal võime ennast pidada siiski suurimaks jäätmekäitlejaks,? märkis ta. Cleanaway suurim konkurent Eesti turul on Ragn-Sells.

?Otsime aktiivselt uusi võimalusi, et äri kasvatada, võimalik on sisenemine ka täiesti uutesse valdkondadesse,? kergitas juht veidike saladuskatet. Konkreetsetest uutest valdkondadest ta veel rääkida ei tahtnud.

?Tegemist on siiski meie profiili arvestavate tegevustega,? märkis ta ning lisas, et valdkonnad, millega ettevõte võiks tegelda, leiab hõlpsasti firma nime uurides ? clean away (puhtaks tegema ? toim.).

Luude sõnul on ettevõtte majanduslik seis hea, mistõttu on piisavalt vahendeid investeerimiseks. ?Sellel aastal on firma investeerinud juba üle 50 miljoni krooni,? on juht edusammude üle uhke.

Hiljuti alustas ettevõte tegevust tütarettevõtete kaudu ka Lätis ja Leedus.

ASis Cleanaway töötab umbes 200 töötajat. Koos Eesti tütarettevõtetega on töötajaid üle 500.

Täpset inimeste arvu on ettevõtte juhi sõnul raske nimetada, sest palju on hooajalisi ja ajutisi töötajaid, kes võetakse tööle mingite kindlate projektide või uute lepingute raames.

Bramblese aktsia hind on viimase aasta jooksul läbi teinud tugeva tõusu, paisutades firma väärtust enam kui poole võrra.

Firma majandustulemused pole märgatavalt paranenud, kuid siiski on näha positiivseid arenguid. Majandustulemusi nõrgestasid ebasoodsad valuutakursimuutused, kuid need välja jättes kasvas 2004. aasta käive 7 protsenti ja tegevuskasum 6 protsenti.

Firma bilanss on muutunud tugevamaks, kuna võlakoormus on vähenenud. Paranenud on ka rahavoog, mis aitab laene paremini teenindada.

Investoreid võib meelitada ka arvestatav dividenditootlus, mis hetke turuhinna juures on 3 protsenti. Tallinna börsil poleks selline dividenditootlus mingi näitaja, kuid välisturgudel hinnatakse omanikutulu üsna kõrgelt.

Bramblese aktsia hinna-tulu suhe läheneb 40-le, mistõttu võib aktsiat pidada kalliks. Lähemal uurimisel selgub, et puhaskasumit nõrgestab näiteks firmaväärtuse amortisatsioon, mille puhul reaalset raha ettevõttest välja ei lähe. Firmaväärtus tekib ettevõtte omandamisel üle bilansilise väärtuse. Enam makstud hind tuleb pika aja jooksul maha kanda, mis mõjutab negatiivselt kasumit, kuid mitte rahavoogu.

Kasumit nõrgestavad ka üsna suured intressikulud. Laenukoorma vähenedes on oodata aga intressikulude kokkuhoidu, samuti saab olemasolevaid laene odavamalt refinantseerida. Tegevuskasumi põhjal tundub aktsia juba oluliselt odavam.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:54
    Otsi:

    Ava täpsem otsing