Raiepiirangut tähendav nõue jäi jõusse

Väinu Rozental 13. detsember 2004, 00:00

Esialgu on jõus tänavu kevadel vastu võetud metsaseaduse muudatus, mille kohaselt võib metsaomanik kolme nädala pärast ehk alates 1. jaanuarist 2005 teha raietöid vaid kehtestatud metsamajandamiskava olemasolu korral. Kuna uue korra kohaseid metsamajanduse kavasid on selle aasta lõpuks jõutud kinnitada vaid umbes viie protsendi metsamaade ulatuses, algatas Riigikogu keskkonnakomisjon novembri keskel metsaseaduse muutmise seaduse eelnõu. See nägi ette lubada kavadeta raiet veel aasta jooksul.

Valitsus aga ei kinnitanud eelmisel nädalal keskkonnakomisjoni eelnõu. Valitsus aktsepteeris keskkonnaministeeriumi ettepanekut lükata metsamajandamiskavade kehtima hakkamise nõue edasi pooleks aastaks ehk kuni 1. juulini 2005.

Keskkonnaministeeriumi metsaosakonna juhataja Erik Kosenkraniuse sõnul pole nõuete muutmine raiehooaja kestel otstarbekas. ?Õigem on metsamajandamiskavade rakendamise nõue viia sisse siis, kui tegelik raiehooaeg on läbi,? põhjendas Kosenkranius.

Eesti Metsatööstuse Liidu asedirektor Märt Riistop ütles, et ta ei saa keskkonnaministeeriumi põhjendusest aru. ?Ühelt poolt ütlevad, et mitte muuta raiehooaja kestel tingimusi ja samas muutub metsateatiste saamise süsteem metsamajandamiskavade nõude jõustumisel ometi kardinaalselt,? laiutas Riistop käsi. ?Kui metsamajandamiskava kehtestamise nõuet ei muudeta, võib see tõsiselt pärssida metsatööstussektorit.?

Riigikogu keskkonnakomisjoni nõuniku Endel Koljati sõnul pole valitsuse otsus komisjonile siduv. ?Komisjon otsustab lõplikult, kas võtab enda algatatud eelnõu tagasi või paneb lugemisele,? seletas Koljat reedel. ?Kui saame valitsuse otsuse paberkandjal kätte esmaspäeva hommikuks, arutab komisjon antud teemat kohe samal päeval.? Keskkonnakomisjoni järgmine istung on alles pärast jõulupuhkust 10. jaanuaril.

Eesti üks suuremaid erametsamaa omanikke Ando Eelmaa on varem Äripäevale öelnud, et need, kes on metsateatisi ette teinud, saavad metsamajanduskava nõudest hoolimata oma metsades raietöödega jätkata. ?Metsateatised kehtivad aasta otsa,? täpsustas Eelma.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:58
    Otsi:

    Ava täpsem otsing