Romet Kreek • 28. september 2005 kell 22:00

Eilse börsipäeva tegija oli Baltika

Eilse päeva tegijaks võib pidada Baltika aktsiat, kuigi see börsilt käibe poolest välja ei paista.

Baltika suurosanik Baltic Republics Fund müüs kogu oma 34,56protsendise osaluse Baltikas (2 012 400 aktsiat), 6,86 eurot ehk 107,34 krooni aktsia. See teeb Suprema poolt korraldatud tehingu käibeks 216 mln krooni.

Baltika aktsia käibeks börsil oli 1,4 mln krooni. Börsil tõusis aktsia hind 1,29 protsenti, 7,08 eurole ehk 110,78 kroonile.

Paljusid huvitab, kas Baltika aktsia hind võiks ka edaspidi tõusta. Ma arvasin eile uudise tuleku järel, et institutsionaalsed investorid on suurema osa oma isust tänu sellele pakkumisele täis saanud. Seetõttu ootasin ma, et kui aktsia hind turul tõuseb, siis võivad seda vedada väikeaktsionäride emotsionaalsed ostud. Kaldusin arvama, et ka kohalikud fondid võtsid kõvasti aktsiat. Paraku olevat kohalikud fondid Suprema sõnul näidanud Baltika aktsia vastu üles vähest huvi, sest neile olevat aktsia juba kallis. Küll aga olid välisfondidele olnud päris kerge aktsiat müüa. Pean täiesti võimalikuks, et väikeaktsionäride ostuhuvi võivad täiendada välismaiste institutsionaalsete investorite ostusoovid, kes ei pea veel aktsiat kalliks, eriti kui seda võrrelda Poola rõivaketi Reserved omaniku LPPga, mille aktsia P/E suhe on 37 võrreldes Baltika 15-ga. Baltika juht Meelis Milder ostis valdusfirma kaudu samuti aktsiaid, võttes selleks pangast laenu. See lisab usku ettevõtte positiivsesse käekäiku.

Suurima käibega oli taas väsimatult tõusev Tallinna Vee aktsia. Aktsia hind kerkis 1,32 protsenti, 13,85 eurole ehk 216,71 kroonile. Aktsiaga tehti 35 tehingut ja 10,1 mln kroonine käive. Tallinna Vee aktsia hind on väga järjekindlalt ülespoole rühkinud. Viimasel kolmekümnel kauplemispäeval on aktsia hind lõpetanud päeva miinuses vaid kolmel korral. Sellise järjekindlusega liikuvaid aktsiaid on vähe.

Eesti Telekomi aktsia hind tõusis 1,06 protsenti, 7,65 eurole ehk 119,70 kroonile. Aktsiaga tehti 22 tehingut ja 1,7 mln kroonine käive. Mina võtsin eile Eesti Telekomi ostuoptsioonidest kasumi välja.

Hetkel kuum