ÄP fototoimetus • 22. detsember 2005 kell 22:00

Randlaste elu-olu ja värvirikkad maastikud

Richard Uutmaa 100. sünniaastapäeva tähistaval näitusel on valik mereteemalisi ja rannaolustikulisi maale ning värviküllaste maastikega akvarelle.

Altja rannas üles kasvanud ning 1935. aastal Nikolai Triigi õpilasena Tartu kõrgema kunstikooli Pallase lõpetanud Richard Uutmaa on kuulsaks saanud eelkõige tundlikele värvikooskõladele üles ehitatud Eestimaa maastike kaudu. Uutmaa meremaalid kuuluvad eesti silmapaistvamate hulka, kriitikud on tema loodusekujutust hinnanud elutruuks, veidi poetiseerivaks.

Sellel näitusel võib külastaja kõrvutada 1930ndatel loodud maale sõjajärgsetel aastatel dateeritud teostega ja võrrelda, milliseid nüansse kunstniku värvipaletis ja käekirjas aeg kujundab. Muuseumi keldrisaalis võib näha valikut tundlikke akvarelle, mis peegeldavad aastaaegade vaheldumist looduses.

Sellel retrospektiivnäitusel esitletakse kontsentreeritud valikut Uutmaa akvarelli-ja maaliloomingust 1930ndatest kuni aastani 1970 Eesti Kunstimuuseumi ja Tartu Kunstimuuseumi riiklikest kollektsioonidest ning erakogudest. Paljud kunstniku nimekad teosed ja uhked Lõuna-Eesti vaated jäävad ootama tulevastel näitustel eksponeerimist. Loodetavasti toimub järgmine Uutmaa teoste väljapanek peagi mõnes avaramas Kumu näitusesaalis. Tiina Kolk

Autor: ÄP

Hetkel kuum