Andres Tali 11 vaikelu

Tiina Kolk 06. jaanuar 2006, 00:00

Kunstnik Andres Tali esitleb teisipäeval Vaal galeriis avatud näitusel 11 kaadrit teleekraanilt pildistatud filmist, milles ta ise on peategelane. Miks ta jäädvustas fotodena just need hetked ja paigad, teatud emotsioonid - selle üle võibki juurdlema jääda.

Andres Tali lõpetas 1980. aastal ERKI graafikuna. Tema looming oli juba tookord omanäoline. Tema toonastes must-valgetes siiditrükkides mõjuvad kujundid sümbolitena, taustaks kasutatud tekstid tingmärkide või vihjetena.

Andres Tali käekiri on ratsionaalne, ent selles on ka romantilisi jooni.

Kõige ilmekamalt väljendub see tema kujundatud raamatutes. Need hakkavad silma omanäolisuse ja esteetikaga, "Kujundanud Andres Tali" on kui edumärk, millele jagatakse igal aastal kaunimate raamatute konkursil preemiaid.

Täna katsetab Tali graafika kõrval ka moodsamate meediumidega, lõputu tekstimaht on asendunud nappide ja tabavate binaarsustega, mille vahel pendeldades kunstnik tasakaalu otsib. Tema töödesse on sugenenud teatud eneserefleksiivsus, küpse kunstniku dialoog iseendaga.

Oma kurbmänge esitleb Tali aga endiselt lineaarselt teljelt nopitud stillide, vaikelude abil, mis jutustavad meile oma lugu diskreetsetes faasides, märgib galerist Ellu Maar.

Kas tähendus on valgunud nüüd vaataja jaoks talutavamasse, tajutavamasse vormi, pakub kunstnik meile täna lihtsamat maailma valemit? Me ei pea pettuma, selged lahendused ja ühene tähendus on endiselt määramatuks ajaks edasi lükatud, möönab Maar.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:36
    Otsi:

    Ava täpsem otsing