Pulbervärv jäljendab metallpinnal puitu, marmorit ja graniiti

Airi Pung 18. jaanuar 2006, 00:00

Pulbervärvimine katab viimistletava metallpinna ühtlase, tugeva, kvaliteetse ning ka halbades ilmastikutingimustes vastupidava kaitsva kihiga. Selle tehnoloogia abil on võimalik lisaks puidu ja marmori jäljendamisele kanda pinnale ka fotograafilisi ning abstraktseid pilte.

"Kuna muster sulandub baasvärvikihti, mitte ei kleebita plastikust kilena, jäävad praktiliselt nähtamatuteks väikesed värvipinna vigastused, mis võivad tekkida kasutamisel, ning värvitud pind püsib muutumatuna aastaid. Eesti kliimas peab rahulikult 25 aastat vastu," kinnitab OÜ Ossmeti tehnoloog Meelis Klimov.

Tööprotsess koosneb kolmest etapist: ettevalmistus, pulbervärvimine, dekoreerimine. Pärast töödeldava pinna puhastamist ja neutraliseerimist pihustatakse maandatud detailile ühtlane kiht laetud värviosakesi ning kuumutatakse kõvenemisahjus 180-200 kraadi juures 20-30 minutit. "Baasvärvi toone on kümneid erinevaid ning neid kasutatakse sõltuvalt tekstuurist," selgitab Klimov.

Dekoreerimise käigus pakitakse detail korralikult kilesse, mille pinnale on trükitud tulevane soovitud pulbervärvidest muster. Järgmisena eemaldatakse vaakumlaua abil detaili ja kile vahelt õhk ning lükatakse detail liikuval raamil spetsiaalsesse ahju, kus toimub kuumutamine mõnest sekundist kümne minutini.

"Dekoreeriva viimistlusmeetodi puhul kasutatakse spetsiaalset polüuretaanil baseeruvat pulbervärvi," räägib Klimov. Pärast jahtumist eemaldatakse kile ning värvitud detail on kasutamiskõlblik. Kilet võib kleepida millele iganes. Kõige lihtsam aga on dekoreerida lamedaid pindu, näiteks plaatradiaatoreid või metallprofiile, ning ka aknaid ja uksi. Keerukamate detailide katmise võimalikkust tasub aga konkreetsemalt uurida.

Dekoreeriv pulbervärvimine avardab sisekujundajate ning arhitektide väljendusvõimalusi, lubades viimistleda aknaraame, uksi, lükanduksi, vaheseinu, piirdeid, trepikäsipuid, ripplagesid, radiaatoreid ning muid metallist detaile. Samuti saab viimistleda linnaarhitektuuri elemente, nagu kohaviidad, fassaadid, vihmaveetorud. "See tehnoloogia on Eesti jaoks uus. Hind algab lihtsamate detailide puhul 215 kroonist ruutmeetri kohta," sõnab Meelis Klimov. Ossmeti turundusjuht Kristi Märk kinnitab, et hind sõltub ka valitud tekstuurist: "Praegu on pakkuda 20 erinevat mustrit, põhiliselt puidu imitatsioonid, kuid ka paar marmori varianti. Tulevikus plaanime tasapisi valikut suurendada."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing