Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Rakverre korteri otsija peab leppima kasina valikuga

    Rakvere kinnisvaraturg näib sama elav kui pealinnaski, ehitamine-renoveerimine käib hoogsalt. Samas - kui hakata endale Rakverre korterit otsima, on valik kasin ja hinnad hirmkallid. BPE Kinnisvaraeksperdi Rakvere osakonna tegevjuhi Alar Reissaare sõnutsi on Rakvere elamispindade turg aasta alguses läinud sama kiires tõusujoones nagu eelmise aasta teisel poolel. "Mingeid seisumärke pole ette näha," kinnitab ta. Kui vaadata pakkumiste hulka, siis igal bürool on üks-kaks korteripakkumist. Samas Rakveres uute kortermajade arendusi veel eriti pole, tegemist on üksikute projektidega, mis ei rahulda tänast nõudlust.
    Kui eelmisel aastal oli ruutmeetri hind seitse-kaheksa tuhat, siis nüüd läheneb see kümnele. "Inimesed võtavad kõike, mida on," räägib Reissaar.
    Virumaa Kinnisvara OÜ arendusjuhataja Tõnu Lepik on keskendunud peamiselt hotelli arendamisele Pikal tänaval. "Praeguseks on meil 52 kohta. Turism on meie tulevik," kinnitab ta. Hotelliprojekti loeb ta nii õnnestunuks, et plaanib laienemist. Plaanis on tal rajada ka bürood ja korterid. Korteriturg on Lepiku sõnul väga atraktiivne, kahetoalisi kortereid peaaegu saada pole. Ta osutab, et ühte kahetoalist korterit müüakse juba üle miljoni krooni eest.
    Ka kontoripindadele jätkub nõudlust. Palju firmasid asuvad veel korterites, mistõttu otsitakse kaasaegseid büroohooneid. Turu muudavad aktiivseks just väga head laenutingimused. Lepikul on plaanis Rakvere lähikonnas alustada ka eramuarendust. Eramutele hakkab alles nõudlus tekkima, kruntide hinnad kasvavad.
    Rakvere linn on müünud endise sõjaväelinnaku hooneid, mida osaliselt saab ümber ehitada. Enamasti siiski renoveeritakse vanalinna kortereid. Valmis vanalinna korteri ruutmeeter maksab kuni kakskümmend viis tuhat krooni.
    Rakvere linnas hinnatõusu stabiliseerumist Reissaar ette ei näe. Eelmisel aastal tõusis turg nelikümmend protsenti, selle aasta alguses kümme protsenti. "Mida aeglasemalt uusi asju ehitatakse, seda kiiremini vanade korterite hinnad tõusevad," osutab ta. Rakveres on üldse vähe vanu korterelamuid, linn on väike.
    Reissaar osutab, et Rakvere ümber on palju linnast kuni viieteistkümne kilomeetri kaugusel paiknevaid asulaid, seal on hind kuni kümme protsenti odavam kui Rakveres. Ostjad on peamiselt kohalikud, välismaalasi on vähe. "Neid huvitavad peamiselt krundid ja majad mere ääres," räägib ta.
    Rakverre ostavad korteri peamiselt maalt tulnud noored pered, kes on tulnud linna tööle. Mereäär on olnud alati kallim ja soositum koht. Lahemaa, Võsu ja Käsmu kandis krunte saada pole, müüakse pigem rannikust eemal. "See on hinnatõusu mootor," ütleb Reissaar. Hind sõltub väga palju sellest, kui lähedal on rannik. Väga hinnatud on Rakvere linnas krundid, kus ruutmeetri hind on kuni viissada krooni. Rakvere lähikonnas maksab krundi ruutmeeter kakssada krooni.
    Rakvere lähikonnas siiski elamupiirkondi tekkinud veel ei ole. "Tüüpilised linnaäärsed eramupiirkonnad on alles plaani peal," kinnitab Reissaar.
    Rakveres on küll hulk renoveeritud vanu kortermaju, ent uusarendusi on hetkel siiski veel vähe.
    Üks Rakvere esimesi uusi kortermaju asub kesklinnas, Turu plats 3. Hoone on enam-vähem valmis, praegu lõpetatakse seal välisviimistlust. Samas on lõviosa kortereid juba ostja leidnud.
    Maja esimesel kahel korrusel asuvad äripinnad ning ülejäänud kolmel korrusel kakskümmend neli korterit.
    Kortereid müüb Uus Maa Rakvere büroo maakler Margus Punane, kelle sõnul on hetkel saada veel ainult neli korterit, mille ruutmeetri hind küünib 19 000 kroonini. Tema sõnul on kõik ostjad olnud eestlased.
    Üks ühetoaline korter osteti näiteks väljaüürimise eesmärgil. Punase hinnangul võib selle eest saada kuus kuni 4500 krooni üüri.
    Korterite kiirest kallinemisest põhjustatud eramute ja korterite hinnavahe vähenemine on pannud mitmed pered otsustama pigem oma eramu ostmise kasuks.
    Pereelamute pakkumine on aasta algusega võrreldes märgatavalt vähenenud. Pereelamute müügihinnad ei ole teinud korterituruga võrreldavat tõusu, aastaseks kallinemiseks võib hinnata 10-15 protsenti.
    Märgata võib ostjate endisest suuremat valmisolekut kolida Rakvere linna lähivaldadesse, kuhu ehitatakse nii uusi kui ka ostetakse vanemaid eramuid. Piiratud pakkumise tõttu suureneb Rakvere elamuturul huvi linna lähiümbruses pakutavate pereelamute ja taluhoonete järele veelgi, hoogustub ka uuselamute ehitus.
    Lääne-Virumaa merega piirnevates piirkondades (Käsmu, Võsu, Eisma jt) on endiselt nõutud nii eramud kui ka elamumaa, peamiselt vaadatakse eramuid ja suvilaid, viimaseid ka sooviga need aastaringseks elamiseks ümber ehitada.
    Huvilisi on nii kohalikke kui ka välismaalasi, tallinlasi jt. Enam huvi ilmutatakse eramute vastu, kuna maa osas on tihtipeale üldpinda arvestades krundi hind liialt kõrgele küündiv, hoonestamata kinnistute hinnad on vahemikus 50 kuni 200 krooni ruutmeeter.
    Sõltuvalt suurusest, asukohast, kommunikatsioonidega varustatusest ja merevaate olemasolust, väiksemas tiheasustuses paiknevate elamukruntide hinnad võivad ulatuda kohati ka kuni 300 kroonini ruutmeetri kohta.
    Vanemaid maju on müüdud 400 000 kuni 1 500 000 krooni eest. Samalaadsete uuemate eramute hinnad küünivad 900 000 kuni 2 200 000 kroonini. Suvilakooperatiivides paiknevate puitsõrestikkonstruktsioonil suvilate hinnad jäävad suures osas vahemikku 400 000 - 650 000 krooni.
    Ida-Virumaal on ka Peipsi- äärne kõrgelt hinnatud, kus vaadatakse peamiselt puhkamiseks sobilikke kinnistuid ning elamuid.
    Rakvere äripindade üürivõimalused on kesised, sest pakkumisi küll on, kuid puudub suur valikuvõimalus.
    Turu platsi ümbrus on Rakvere kesklinnas kauplemiseks soodsaim asukoht. Kaks suurt ärikeskust - Tsentrum ja Krooni keskus - on välja üüritud ning suuremad kauplejad on vastavalt Comarket, Sportland, Levelzone, Linna King Tsentrumis ja Selver, Rademar, Walking, Play Inn kasiino Krooni keskuses.
    Krooni keskuse üürihinnad on keskmiselt 260 kr/m" kuu, Tsentrumis keskmiselt 125 kr/m" kuu, kuhu lisanduvad kommunaalmaksed (küte, elekter jne).
    OG Elektrale kuuluvas Turu Kaubamajas on välja üüritud keldrikorrus ja 2. korrus. Sealne keskmine üürihind on 200 kr/m" koos käibemaksu ja kommunaalkuludega. Vaba pinda selles hoones ei leidu.
    Vaba üüripinda võib leida uusehitises Assa majas Rakvere keskuses, kus pakkumisel on esimese korruse äriruum suurusega 84 m". A-klassi äripinna üürihind on 250 kr/m", lisaks käibemaks ja kommunaalmaksed.
    Kesklinnast järgmises kauplemispiirkonnas on äripindade üürihinnad vahemikus 50- 130 kr/m".
    Suurim nõudlus on väikestele pindadele, ruumidele suurusega 25-70 m". Kui üürisoovijad teeksid omavahel koostööd, oleks äripinnad avaramad, kliendil kaubavalik laiem, üürnikel kui suuremal pinnal olijatel ruutmeetrimaksumus ka väiksem.
    Kaoks putkamajandus, kus kauba valik on piiratud ja klientidel ruumikitsikus.
    Tööstused ja autoteenindused, kauplused on koondunud äärelinna. Üürihinnad äärelinnas on keskmiselt 60 kr/m". Selles sektoris on nõudlus suurem kui pakkumine. Eelkõige on puudu avaratest tootmishoonetest, küsitakse hallitüüpi pindu ja soojustatud garaaže.
    Suur osa äripindu on omanike endi kasutuses. Arvatakse, et kasulikum on hoonet omada kui üürida. Seetõttu on sageli ostukliente rohkem kui üürnikke.
    Büroopindade turul Rakveres on pakkumine suurem kui nõudlus ja seda eriti A-klassi pindadel. Kesklinnas on erinevates keskustes vaba büroopinda kokku 1140 m". Pakkumisel on lõppviimistlusega, kõigi tehniliste lahendustega ruumid hinnaklassis keskmiselt 160 kr/m" kuu.
    B-klassi büroopinnad jäävad hinnaklassi 70 kr/m". Äride tagasihoidlikule käibele ja kulude kokkuhoiule viitab ka rohke korterite kasutamine büroopinnana. Mida tugevamalt arenevad jaekaubandus ja teenindus, seda rohkem hakkab kasvama nõudlus väikelinnades samadele pindadele.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Tallinna Sadama käive ja kasum langesid
Tallinna Sadama käive langes esimeses kvartalis ning kulude kasvu tõttu vähenes ka kasum.
Tallinna Sadama käive langes esimeses kvartalis ning kulude kasvu tõttu vähenes ka kasum.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Michal: Eesti tööstus kasvaks kliimaseaduse tuules kaks korda
Kliimaminister Kristen Michal räägib, milline on äsja kaante vahele saanud kliimakindla majanduse seaduse mõju Eesti ettevõtetele.
Kliimaminister Kristen Michal räägib, milline on äsja kaante vahele saanud kliimakindla majanduse seaduse mõju Eesti ettevõtetele.