Deklareerimata tulu jätab lisarahata

Pille Rõivas 03. märts 2006, 00:00

Suvevaheajaks on paljud noored endale tööotsa leidnud ning enamasti arvestavad tööandjad nende palgast maha ka tulumaksu. Suvel tööl käinud alla 18aastane noor ei teeni aasta lõikes üle maksuvaba miinimumi, mistõttu tasub esitada tuludeklaratsioon.

Koolinoor Taavi Rauniste sai alles hiljuti teada võimalusest saada tagasi suvel teenitud palgast mahaarvestatud tulumaks, seda ei teadnud ka tema sõbrad. Mullu jäigi tal deklaratsioon esitamata. "Teadsin, et suvel palgatööd tehes arvestatakse tulumaks maha, aga ei teadnud, mis edasi saab," rääkis Taavi. Ta pakub välja koostada noortele maksualased voldikud. Infot võiks anda ka tööandjad ise.

Gümnasist Merlin Erm töötab kooli kõrvalt laatadel ja üritustel Keskaegses Meistrikojas ennustajana ning toitlustusettevõttes kokaabina, kuid tulu ta ei deklareeri. Neiu sõnul on see summa väga väike. "Olen kuulnud, et tuludeklaratsioonide puhul võidakse küsida mingeid lisadokumente," ütles Merlin, kes ei välistanud ta võimalust, et teeb järgmisel aastal deklaratsiooni, kui teavitus paraneb. "See võtab kindlasti palju aega ja ma ei mõista, miks ma seda tegema peaks," lisas Merlin.

Abiturient Ivo Krustok on esitanud tuludeklaratsiooni kahel aastal. Info pärineb tema vanematelt ja netipangast. Eeltäidetud deklaratsiooni leiab ta olevat lihtsa, sest andmed on seal juba olemas.

Maksu- ja tolliameti pressiesindaja Liis Plakki sõnul on tuludeklaratsioon noortele lihtne, sest neil on tõenäoliselt ainult tulud.

Tööandja esitatud andmed on kantud eeltäidetud deklaratsioonile, noor ainult kontrollib ja kinnitab need. Eraldi noortekampaaniat ei ole tehtud, infot leiab meediast ja kodulehelt. "Igal juhul on mõtet tuludeklaratsioon esitada, sest enam makstud tulumaksu saab ju tagasi," ütles Plakk.

Eelmisel aastal töötanud isik on kohustatud esitama tuludeklaratsiooni Maksu- ja Tolliametile. Kui aasta kogutulu jäi alla maksuvaba tulu (2005. aastal oli see 20 400 krooni), siis tuludeklareerimise kohustust ei ole. Kui alla maksuvaba tulu jäävast palgast on kinni peetud tulumaks, siis on otstarbekas esitada tuludeklaratsioon, mille alusel tagastatakse enam makstud tulumaks.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing