Alexela ostab Hydro Texaco tanklaketi

Gert D. Hankewitz 21. märts 2006, 00:00

Tehinguga, mis sai alguse eelmise aasta sügisel, omandab Alexela Oil 58 kolmes Balti riigis asuvat Hydro Texaco tanklat, mis kahe aasta jooksul jätkavad tegevust kaubamärgi Uno X all.

Kui palju Alexela Hydro Texaco eest maksab, osapooled pressiteates ei avalikustanud. Samuti ei soovinud seda kommenteerida Alexela juht Heiti Hääl hilisemas telefonikõnes. Küll aga sõnas ta, et kokkulepitud summa tuleb peale Hansapanga ka ühelt aktsionärilt -temalt endalt. "Rohkem kui 50 protsenti firmast kuulub mulle," sõnas ta.

Küsimusele, kas Hydro Texaco pakkus end ise müüa või tahtis Alexela osta, vastas Hääl, et pigem teine variant. "Meie otsisime võimalust, kuidas hüppeliselt laieneda," sõnas Hääl. Hydro Texaco valikut põhjendades ütles ta, et turg on selline, palju valikuid ei ole. "Vaja oli midagi, millest oleks korraga palju tolku," ütles Hääl.

Veel eelmisel aastal oli Alexelal pooleli vaidlus maksu- ja tolliameti ning kohtuga, kui palju firma oma võlausaldajatele maksma peaks. Hääle sõnul lepiti selles suhtes kokku ning bensiiniäri läks edasi. Siiski mitte väga edukalt, sest Hääle sõnul firma eelmisel aastal kasumit ei tootnud.

Hydro Texaco president Karsten M. Olesen ütles pressiteates, et firma on edukalt üles ehitanud hea asukohaga teenindusjaamade võrgustiku ja kasvatanud püsiklientide baasi Balti riikides, kuid kasumlikkus pole vastanud ootustele. "Pikaajalise kasumlikkuse võti seisneb turgude konsolideerumises ja me nägime Alexelaga head võimalust seda saavutada," lisas ta.

Kütuse jaemüüja Alexela asutati 1993. aastal, firma kuulub juhtkonnale, kus on ka Heiti Hääl. Lisaks kuulub Alexela Krediidiinfo andmetel läbi eri firmade Urmas Pastile ja Juhan Kolgile, kes kumbki oma ligi 100 miljoni krooni suuruse varaga pääsesid eelmisel aastal Äripäeva koostatud rikaste TOPi. 2002. aastast on üks Alexela aktsionär Baltic Financial Consortium Ltd, asukohaga Turksi ja Caicose saared Ameerika külje all.

"Statoilil ei ole Eestis huvi tanklate arvu oluliselt kasvatada, sest meie orienteeruv turuosa on 30 protsenti ning peame seda jätkusuutlikuks," vastas Eesti Statoili juht Helle Kirs küsimusele, kas ettevõte oleks olnud ise huvitanud Hydro Texaco ostust.

Küsimusele, kas Hydro Texaco end neil müügiks pakkus, jättis Kirs vastamata.

"Konkurentsi Eesti jaeturul see tehing oluliselt ei muuda - Alexela on aastaid Eesti turul tegutsenud ning nende soov oma positsiooni tugevdada on mõistetav," sõnas Kirs. Ta lisas, et tarbija jaoks on tegemist valikuvõimaluste vähenemisega, sest üks rahvusvaheline ettevõte on siinsest turust loobunud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing