Riik paisutab nõukogude liikmete arvu

Anne Oja 04. aprill 2006, 00:00

Mullu aprillis loodud Vedelkütusevaru Agentuur paistab silma selle poolest, et kuue nõukogu liikmega ettevõttes töötab vaid üks inimene, kelleks on juhatuse assistent. Teine assistent oli ka, kuid ta on lapsega kodus. Raamatupidamist ostab firma sisse. "Meil on eriline ettevõte ka," põhjendas firma juhatuse liige Alan Vaht suurt nõukogu.

Üheksa kuu jooksul maksis agentuur nõukogule ligi 164 000 krooni.

Kolme ettevõtlusinkubaatorit pidav Tallinna Tehnoloogiapark Tehnopol maksis sihtasutuse kaheksaliikmelisele nõukogule veidi üle 372 000 krooni. Tehnopoli inkubaatorites tegutseb praegu 28 väikefirmat.

Kümnetesse miljonitesse ulatuva aastakasumiga Eesti Lootsil kulus mullu nõukogu liikmete tasudeks kokku ligi 400 000 krooni. See raha jagunes 12 inimese vahel. "Küsite vale inimese käest," vastas Eesti Lootsi nõukogu esimees Kalev Lillo küsimusele, miks on hästitoimival ettevõttel nii palju nõukogu liikmeid. "Majandus- ja kommunikatsiooniminister määras oma käskkirjaga," lisas Lillo, kes töötab Reformierakonna büroos.

"Eesti Lootsi nõukogu on juba ajalooliselt põhikirjas nõukogu liikmete arvu paika pannud," põhjendas majandusministeerium pressiesindaja vahendusel. "Eri esindajatel on erinevad oskused ja ülesanded ning nõukogu on seni hästi toiminud, seega pole põhjust nõukogu suurust muuta."

Ministeeriumi kinnitusel oli nii Tehnopoli kui ka Vedelkütusevaru Agentuuri nõukogu loomise juures määravaks see, et kõikide huvipoolte esindajad oleksid nõukogus esindatud.

Vedelkütusevaru Agentuuri nõukogu esimehe, ministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Einari Kiseli selgituse kohaselt peab nii riigi kui ka ettevõtjate esindajate arv nõukogus olema võrdne, kuna nii nõuab vedelkütusevaru seadus.

Vastukaaluks kütuseettevõtetele on nõukogusse oma esindajad saatnud nii majandusminister kui aktsiate ja rahandusminister kui ka riigieelarve haldaja ning Riigikogu.

Tehnopoli nõukogu aseesimees, majandusministeeriumi asekantsler Taivo Kivistik ütles, et sihtasutuse nõukogu liikmete arv tuleneb asutajate rohkusest. Kuna riik andis sihtasutusele valdava osa tema varast, on riigil nõukogus sama palju kohti kui Tallinna linnal ja tehnikaülikoolil kokku.

Tehnopolile antud vara oli varem majandus- ning haridusministeeriumi valitsemisel. Sestap osalevad Tehnopoli nõukogus riigi esindajatena just nende ametnikud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing