Lihatootjad vaidlevad vorstinimede pärast

Anne Oja 27. aprill 2006, 00:00

Viis aastat tagasi registreeris patendiamet n-ö vorstimärkidena tuntud Lemmiku ja Doktori omanikuks Kikas Kaubanduse OÜ, mis tollal tegutses Järlepa Kaubanduse nime all.

Väikefirma sai patendiameti otsusega ainuõiguse Lemmiku ja Doktori kaubamärkidele mitte ainult vorstil, vaid ka lihal ja teistel lihatoodetel.

Tollal aastas umbes 300 tonni Doktori ja 50 tonni Lemmikvorsti tootnud Rakvere Lihakombinaat kaebas patendiameti otsuse tööstusomandi apellatsioonikomisjoni. Komisjon arutas Eesti suurima vorstitootja kaebust üle kolme aasta ja lahendas piinliku olukorra nii, et kuulutas lemmiku ja doktori tooteliikideks.

"Antud juhul ma arvan, et komisjon menetles üle," ütles Kikas Kaubanduse advokaat Veljo Viilol. "Siis peaks müüja kohe teadma, et kui ostja tahab lemmikut või doktorit, antakse talle automaatselt vorsti, mitte snäksi."

Harju maakohtu andmetel nõuab Kikas Kaubanduse OÜ praegu Rakvere Lihakombinaadilt õiguse tunnustamist kaubamärgile. Kikas Kaubanduse juhid Andres Ottis ja Eero Lass olid firma plaanidest rääkides üsna kidakeelsed.

"Nende meeste eesmärk on turgu korrastada," märkis Viilol. Praegu toodab ja müüb Kikas Kaubandus mitmesuguseid hakkliha- ja linnulihatooteid, sh kotlette Lemmik.

Möödunud reedel kostis vaidlusest rääkinud Rakvere Lihakombinaadi juhi Olle Hormi häälest tüdimust. "See on vana asi, kus esindame hetkel varjusumas lihaliitu," ajas Horm otse Rakvere Lihakombinaadi vastu suunatud nõuet tagasi.

Horm lisas: "Vabandust väljendi eest, sunnikud üritasid üldkasutatavat kaubamärki vasakule panna, registreerida enda nimele." Kellele kaubamärgid Lemmik ja Doktor kuuluma peaks, ei osanud ta öelda. Eestis puudub praegu praktika, kus üldkasutatavad kaubamärgid kuuluksid lihaliidule, põllumajandus-kaubanduskojale või mõnele muule tootjaid ühendavale organisatsioonile.

Horm tunnistas, et tüli põhjustab fakt, et patendiameti esialgse otsuse kehtima jäädes tuleks Lemmiku ja Doktori kaubamärkide kasutajatel rahakotirauad valla päästa. "Tekib võimalus küsida royalty't ehk autoritasu, mis on iseenesest väga absurdne," selgitas Horm.

Seadus kaitseb kaubamärki vaid taotleja määratud tooteklasside lõikes. Nii on kaubamärk Lemmik registreeritud ka paberile, kontoritarvetele, raamatutele ning lemmikloomatoitudele, kus ta kuulub firmadele Woodware Systems ja Baltazar Trading.

Lisaks taotlevad Baltmilk ja Eesti Pakendid IP Lemmiku registreerimist piimale ja piimatoodetele, kohvile, teele, leivale-saiale ja muudele toiduainetele. Registreerimistaotlused on praegu menetluses. Paar aastat tagasi soovis Liiwi Heliisi omanik Aivis Ohtla registreerida Lemmikut ka alkohoolsetele jookidele, kuid ses osas on kaubamärgimenetlus lõpetatud.

OÜ Kikas Kaubanduse asutajateks olid Rein Hünerson ja Eero Lass, kes kaubamärkide registreerimise ajal juhtisid Rakvere Lihakombinaadi tütarettevõtet AS Linnulihatooted. Praegu kuulub Kikas Kaubandus võrdsetes osades asutajatele, Andres Ottisele ning osaühingule Melanell.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing