Hiina mõjutas välismaa aktsiaid

28. aprill 2006, 00:00

Euroopa aktsiad suundusid eile õhtul kahe nädala suurimasse langusesse, juhituna kaevandus- ja naftakompaniide aktsiatest. Toorainesektori firmade aktsiad viis langusesse Hiina keskpanga laenuintressi tõste, mis oli esimene viimase aasta jooksul.

Langesid suurte kaevanduskompaniide BHP Billitoni, Anglo Americani ja Xstrata aktsiate hinnad. BHP Billitoni aktsia kukkus 3,6 protsenti ja maksis 1130 penni, Anglo American langes 3,9 protsenti, makstes 2323 penni, ning Xstrata odavnes 3,7 protsenti, 2005 pennini.

"Kaevandusfirmade aktsiad kukkusid voodist välja," ütles uudisteagentuur Bloombergile 7 Investment Managementi direktor Justin Stewart. "On otsene seos Hiina majanduse tugevuse ja tooraine nõudluse vahel. Lühiajaliselt on praegune mõju negatiivne."

Naftakompaniidest oli Euroopas märkimisväärseim langeja BP aktsia, mis odavnes 2,2 protsenti ja maksis 683 penni.

Ka Põhjamaade aktsiaindeksid langesid. Meie põhjanaabrite, soomlaste börsil oli kaalukaim langeja Fortumi aktsia. Samuti tegi märkimisväärse languse läbi viletsad majandustulemused avaldanud Elcoteqi aktsia.

Ka USA aktsiad alustasid päeva valdavalt langusega. Sarnaselt Euroopa aktsiatele rõhus USA aktsiaid intressitõste Hiinas, tekitades kartusi, et maailma suurima rahvaarvuga riigi majanduse jahtumine võib aeglustada maailmamajandustki. Maailma suurima börsil noteeritud naftakompanii ExxonMobili aktsia langes 1,4 protsenti, 62,25 dollarile. Firma raporteeris eile I kvartali majandustulemustest, milles kasum aktsia kohta oli 1,37 dollarit ehk 10 senti alla analüütikute ootuste.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:57
    Otsi:

    Ava täpsem otsing