Tallinna Kaubamaja pakub investoritele aktsiaid juurde

Lauri Matsulevitsh 05. mai 2006, 00:00

SEB Ühispanga aktsiaturgude osakonna juhataja Peeter Koppel näeb, et eelkõige väikeaktsionäride huvi Tallinna Kaubamaja aktsia vastu võib kasvada. "See oleks igati loogiline," tõdes ta.

"Vaadates madalamate hinnanumbritega aktsiaid Balti riikide aktsiaturgudel, on näha, et nendega kaubeldakse elavamalt."

Tegelikult on see investorite psühholoogias kinni, sest vahet ei ole, kui palju aktsia maksab ja mitu aktsiat investoril käes on, lisas Koppel. Ta ei välistanud, et muidu suhteliselt ebalikviidse Kaubamaja aktsia summaarne kauplemiskäive võib pärast fondiemissiooni suureneda.

Eelmisel aastal viisid fondiemissiooni läbi ka Harju Elekter ja Merko. Kalev ja Hansapank emiteerisid aktsiaid juurde 2004. aastal.

"Kaubamaja huvi on kindlasti aktsiale käivet tekitada," sõnas Koppel. "Avalik ettevõte tahab, et aktsial oleks börsil likviidsust." Lisaks on suurte aktsionäride jaoks suhteliselt ebameeldiv vaadata, kui nende positsiooni väärtus kõigub vähese likviidsuse tõttu suurel määral.

Ka Hansabank Marketsi maakler Romet Tepper leidis, et fondiemissiooni läbiviimine on igati positiivne. "Tegemist oli ühe kõige vähem kaubeldud aktsiaga Tallinna börsil," tõdes Tepper. "Ettevõte on ju hea, aga hind vähese kaubeldavuse tõttu ei liikunud."

Fondiemissioonis osalemise õigus on aktsionäridel, kes on kantud Tallinna Kaubamaja aktsiaraamatusse seisuga 13. juuni kell 8.00. Uued aktsiad kantakse aktsionäride väärtpaberikontodele ka 13. juunil.

Ühtlasi teeb Kaubamaja nõukogu aktsionäridele ettepaneku maksta 3 krooni dividende aktsia kohta. Kokku makstakse dividendideks 20,3 miljonit krooni. Jaotamata kasumi jääk pärast dividendide maksmist on 389,6 miljonit krooni.

Dividende saab ainult praeguste aktsiate eest, uued aktsiad annavad õiguse osaleda 2006. aasta kasumi jagamisel.

Kahel eelneval aastal ettevõte dividende ei maksnud, viimati tehti seda 2003. aastal.

"Ka varem on Kaubamaja dividendidega üllatanud," meenutas Hansabank Marketsi maakler Romet Tepper 2002. aastat, mil aktsionärid said 10 krooni aktsia kohta. "Aga seekord oli arusaadav - Selverite ehitamine on käimas ja vaevalt keegi suurt dividendi ootas."

Firmal PN Management on Tallinna Kaubamaja aktsiaid poole miljoni krooni eest. Ettevõtte omanik, Vanemuise peaprodutsent Paavo Nõgene ütles, et ostis Tallinna Kaubamaja aktsiaid vaid mõne kuu eest. "Olin see õnnetu, kes neid aktsiaid tipu lähedalt ostis," kommenteeris ta.

Samas kuuldes, et Tallinna Kaubamajal on plaanis maksta eelmise majandusaasta eest dividende 3 krooni aktsia kohta, läks värske aktsionäri tuju märgatavalt paremaks. "Dividendide maksmine on küll hea uudis, seda ei osanud ma oodatagi," lisas ta. Nõgene kommenteeris, et on ise nii Tallinna kui ka Tartu Kaubamaja pidev külastaja ja teenindusega on ta rahul.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing