Silja Line'i soovib osta firma juht

Tõnis Arnover 12. mai 2006, 00:00

Silja Line'i müüki korraldava panga Société Générale maakler Dan Clague ütles Londonis, et Silja müük laheneb juuni lõpuks. Tema sõnul on see müük kerge, kuna Silja Line on hea firma. Ometi ei ole ta suutnud pidada lubadust, et müük on selge aprilli lõpuks.

Kui Silja Line'i müük hilissügisel välja kuulutati, peeti kaheks kõige tõenäolisemaks ostjakandidaadiks Tallinki ja Viking Line'i. Tallinki huvi peeti tõsiseks, aga Vikingi puhul arvasid analüütikud, et tema pakkumise taga kumab soov, et Silja ei läheks Tallinki kätte.

Clague tunnistab, et peale nende on pakkujate seas vähemalt üks finantsinvestor, kui mitte rohkem.

See võib olla Austraalia pank Macquarie, mille Euroopa tegutsev tütarfirma Macquarie Europe Infrastructure Group on hakanud jõuliselt investeerima Euroopa transpordisektorisse. Macquarie on juba ostnud kaks laevafirmat, mis enne kuulusid Sea Containersile.

Soome Kauppalehti kirjutas, et mängu on tulnud ka nn must hobune. Väidetavalt on Silja Line'i tegevdirektor Antti Pankakoski kokku pannud investorite rühma, kuhu kuuluvad nii välismaised kui ka Soome investorid, kes on valmis Silja ära ostma. Selle algatuse taga võib samuti olla Pankakoski soovimatus, et Silja läheks Tallinkile.

Pankakoski on suurte kogemustega firmade saneerija ja tal on varasemast ajast häid sidemeid rahvusvaheliste investoritega, aga ise ta ei kinnita, et tal oleks Silja ostmise plaani. Siljas alustas ta tegevdirektorina 2002. aastal ja on nüüd on ka seda tugevalt saneerinud.

Tallinkist ei õnnestunud eile võimaliku uue pakkumise kohta kommentaari saada.

Ühe võimaliku ostjakandidaadina mainitakse veel Taani Maerski kontserni kuuluvat Norfolkline'i, millel on laevaliinid Suurbritanniast Prantsusmaale ja Iirimaale.

Kui Briti-Ameerika firma Sea Containers Silja Line'i aastail 1999-2003 ära ostis, maksis ta selle eest umbes 150 miljonit eurot. Nüüd hinnatakse Silja müügihinnaks pool miljardit, millest umbes 300 miljonit moodustavad võlad.

Sea Containers on kahjumis ning teatanud, et soovib reisilaevandusest täielikult loobuda. Firma informeeris hiljuti New Yorgi börsi, et tema aastaaruande esitamine hilineb. Märtsis kukkus Sea Containersi aktsia ühe päevaga 38 protsenti, kui firma teatas, et kannab laevade mahakandmise tõttu eelmise aasta kuludesse 500 miljonit dollarit.

Silja müügiga loodab Sea Containers oma rahaseisu tunduvalt parandada. Nagu ütles Sea Contanersi juhtkonna esindaja William W. Galvin Kauppalehtile, müüakse Silja Line teise kvartali jooksul. "Silja eest saadavad tulud on meile väga olulised," möönis ta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing