Kitman jõudmas Soomes mööblitootjate tippu

Martin Hanson 02. juuni 2006, 00:00

Kitman teatas, et alustab oma toodete müüki põhjanaabrite juures ise, loobudes siiani partneriks olnud Konekesko teenetest.

Soomes on suurim metallmööbli valmistaja GWS Pikval OY 18 mln eurose aastakäibega (282 mln kr), teisel kohal on Itab Kaluste OY 12 mln euroga (188 mln kr).

Kitmani juhataja Ilo Rannu sõnas, et tänaste tulemusteni on viinud pikk ja ränk töö. Tegelikult on Kitmanil Soomes juba praegu kaks konkurendist metallmööblitootjat, kellest ta käibe poolest möödumas on, ees on vaid kaks suuremat. Kitmani käive Soomes oli mullu 3 mln eurot ehk 45 mln krooni.

"Oleme Soomes aktiivsed aastast 1991 ja kaubandussisustuse müügiga hakkasime tegelema aastal 2002. Aasta-aastalt oleme saavutanud paremaid tulemusi. Tänini on pingutus märkimisväärne olnud, kogenematus on meie kiiremat arengut pidevalt pidurdanud," rääkis Rannu.

"Soome suund sai võetud väga konkreetselt ning tegemist on pikalt kavandatud strateegiline suunaga. Arendame Soomes oma tööstust rahulikult ja dünaamiliselt," ütles Kitmani omaniku NG Investeeringute juht Jüri Käo.

Soome kohalikud firmad on Rannu sõnul väga kõrgel tasemel ning erineval ajal on paljud Euroopa suurfirmad Soomes läbi lüüa üritanud, aga kõrbenud.

"Meie edu taga on põhiliselt see, et oleme Soome firmadega baaslahenduste süsteemi ülesehituselt väga sarnased olnud, samas oleme äärmiselt paindlikud, mis on meie põhiline tugevus. Samuti oleme valmis tegema ka nii-öelda kehva tööd, mida suured firmad ei tee ja millele väikestel ei hakka hammas peale," lisas Rannu.

Kitman on Soome defineerinud oma koduturuna, seetõttu seal ka pingutatakse. Rannu nimetab eesmärgina osalemist kõikidel suurematel hankekonkurssidel. "Siiani on suurim probleem pakkumiskutse saamine, hanke võitmine ei ole nii raske. Soomes teevad äri omavahel erinevalt Eestist inimesed, mitte firmad," sõnas Rannu.

Rannu lisas, et täna ei mõtle nad niivõrd kasumi kasvatamisele, kuivõrd ettevõtte kasvatamisele. "Oleme valmis kasumi vähenemiseks, kui suudame kasvatada käivet. Käivet on võimalik kasumiks keerata, aga kasumit käibeks suure tõenäosusega on väga raske keerata," märkis Rannu.

Praegu on metallmööbli tootja omandamas üht Soome sisustusettevõtet. Ostetava ettevõtte nime Rannu ei avalikustanud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:03
    Otsi:

    Ava täpsem otsing