Eesti Ehitus - Tallink 25 : 25

Romet Kreek 26. juuni 2006, 00:00

Eesti Ehituse ja Tallinki aktsiaga tehti neljapäeval võrdsel arvul tehinguid - 25. Olukord oli ebavõrdne - seoses Tallinki aktsionäride üldkoosolekuga ei lasknud börs kuni kella 13.20ni Tallinki aktsiaga tehinguid teha.

Tallinki aktsia hind langes 0,28 protsenti, 56,33 kroonini ehk 3,60 euroni 3,3 miljoni kroonise käibega.

Eesti Ehituse aktsia hind tõusis 3,4 miljoni kroonise käibega 2,48 protsenti, 97,01 kroonini ehk 6,20 euroni. Eesti Ehituse viimase aja suurte käivete taga on olnud fondihaldusfirma Fidelity International. See varahaldusfirma on omandanud 5,01protsendise osaluse Eesti Ehituses. Aktsia hinna tõus võib olla hilinenud reageering varasematele suurele käivetele. Ehk on eelnimetatud fondivalitseja oma isu täis ostnud?

Päris huvitav on see, et meie mõistes hiiglaslikud Rootsi ehitusfirmad teatavad isegi vaid 580 miljoni Eesti krooni suuruste lepingute võitmisest. Samas suurusjärgus tellimusi võidavad aeg-ajalt ka meie börsil olevad ehitusettevõtted. Vaatasin viimasel aastal Eesti ehitusettevõtetelt börsisüsteemi tulnud teateid tellimuste võitudest. Merko Ehitus rabas mind positiivselt - kõigi lepinguvõitude juures on kirjas lepingusummad. Väheke aega börsil olnud Eesti Ehitus on teavitanud kahe lepingu võidust - ühe puhul avaldati lepingu summa, teise puhul mitte.

Rootsis reageerivad investorid isegi selles suurusjärgus lepingute võitmisele. Aga Rootsi börsiettevõtted on hiiglaslikud. NCC turuväärtus on 31,5 miljardit Eesti krooni. Ja ettevõte teavitas "vaid" 595 miljoni Eesti krooni suurusest lepingust - see moodustab 1,9 protsenti ettevõtte turuväärtusest.

Skanska (turuväärtusega 78,8 miljardit Eesti krooni) teavitas investoreid 578 miljoni Eesti kroonisest tellimusest, mis moodustab kõigest 0,7 protsenti ettevõtte turuväärtusest.

Kindlasti tasub avaldada ka lepingu summa - ma ei ülehindaks investorite võimet hinnata näiteks Tartus hotelli ehitamise lepingu suurust ja seeläbi olulisust.

Kaldun arvama, et see oli tellimus oli Eesti Ehitusele olulisem kui eelpoolmainitud Rootsi ehitusettevõtete tellimused neile.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:06
Otsi:

Ava täpsem otsing