Nafta kallinenud seitse päeva järjest

Raivo Sormunen 30. juuni 2006, 00:00

Nafta hind kallines eile seitsmendat järjestikust päeva, saades tõuke USA Energiaministeeriumi poolt avaldatud riigi kütuse laovarude kahanenud näitajatest, kirjutas Bloomberg.

Bensiini laovarud kahanesid USAs möödunud nädalal üllatuslikult 1,1 mln barreli võrra ning nafta varud 3,3 mln barreli jagu (suurim nädalane langus pärast 2005. aasta novembrit). Samas nafta rafineerimistehaste tootmisvõimsus tõusis 93,8 protsendini, mis on kõrgeim näitaja pärast möödunud aasta augustit.

Kütuse ja eriti bensiini hinna tõusule aitas kaasa USA suurim naftarafineerija ConocoPhillips, mis võttis riikliku strateegilise naftareservi käest 0,75 mln barrelit naftat laenuks. Nafta rafineerijate elu Ühendriikides pole viimastel päevadel lihtne olnud.

Nii ConocoPhillips kui ka Citgo on pidanud oma nafta rafineerimistehastes mahte kokku tõmbama, kuna Calcasieu kanal, mida nad nafta transpordiks kasutavad, oli Citgo tehasest tekkinud naftalekke tõttu suletud. Samuti on naftajuhtme vigastuse tõttu vähenenud rafineerimine Marathon Oil ja Koch Industriesi tehastes. Investorite mure suurendab asjaolu, et varsti on USAs 4. juuli, mil peetakse iseseisvuspäeva ja bensiini kulub tavapärasest märksa enam. Londoni Rahvusvahelisel toorainebörsil liikus nafta hind eile 71,89 dollaril.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:06
    Otsi:

    Ava täpsem otsing