Kaameraga mobiil astub odavale fotokale kannale

Enn Heinsoo 14. juuli 2006, 00:00

Peagi võib näiteks rate.ee's näha üha hägusemaid pilte, kuna seal registreerunud on reeglina kaameraga mobiilide tavakasutajad. Tüüpiline telefoni sisse ehitatud kaamera on aga loodud kasutuslihtsust ja minimaalset hinnalisa silmas pidades, seega on mobiiliga pildistades head fotot raske teha.

Samas kinnitab turu-uuringute firma InfoTrends, et kaameratelefonid võtavad turgu tavakasutajatele suunatud odavamatelt ja keskmise hinnaklassi fotoaparaatidelt. Aastaks 2009 on kaameratelefonid võtnud odavatelt kompaktkaameratelt turuosa kuni 89%.

Overalli tehnoloogia- ja arendusjuhi Indrek Tamme kogemuse põhjal peab inimene mobiilikaameraga leppides arvestama, et ta ei saa reeglina pilti, mis oleks kvaliteedilt võrreldav odavama kompaktkaameraga, korralikkudest pildimasinatest rääkimata. "Siiski, ka fotoaparaatide turul on madala kvaliteediga aparaate, mis on ehk tõesti võrreldavad telefonikaameratega," nentis ta.

Fotoluxi juhataja Assar Jõepera, kes kasutab kahe-megapikslise kaameraga Sony Ericssoni, tõdes, et kohati on ta saanud täiesti normaalseid pilte. "Normaalseid, kui rääkida sobivusest 10×15 pinnale trükkimise mõttes. Objektiiv on sel siiski väga väike, seega teeb tavaline kahe-kolmetuhandene kompaktkaamera kaameraga telefonile juba ära, eelkõige parema optika tõttu," rääkis Jõepera.

"Esiteks on mobiil täisautomaatne, seda ei saa seadistada vastavalt valgustingimustele, odavaski digikaameras saab aga seada ava suurust, säriaega, välgu tüüpi. Enamikul telefonidel muidugi ei olegi välku, mis teeb hämaras pildistamise pea võimatuks," tutvustas Jõepera.

"Pilti saab mobiiliga siiski teha, enamasti väljas ja paraja valgusega, mis tähendab, et pole eredat päikest. Siseruumis, kus tuleks välku kasutada, ei jää pilt üldjuhul selge," selgitas Jõepera, kus mobiiliga pilti teha. Lisaks on mobiili päästikuviivitus tunduvalt pikem, seega on sellega raske olulisi hetki tabada.

Inimene, kes jätab fotoaparaadi ostmata, kuna tal on pilti tegev mobiil, ei pea reeglina korralikust fotost lugu ja ei lase pilte ka välja trükkida.

Kindlasti muutuvad telefonikaamerad tulevikus paremaks, aga sama trend puudutab ka fotoaparaate. Fotoaparaadi juures on kõige olulisem objektiiv ja kui võrrelda seda kaameraga telefoni objektiiviga, siis kahjuks jäävad mobiilid tõenäoliselt alati alla. Suur objektiiv teeks telefoni lihtsalt kohmakaks ja ebapraktiliseks.

Objektiiv mängib pildikvaliteedis olulist osa digikaamera väikese sensori tõttu. Varem kasutati 35 mm filmi ja selle kaadri suurust osati hästi ette kujutada. Digikaamera kaadri suurus (CCD suurus) on mitu korda väiksem filmi kaadri suurusest, pilti aga tahame paberile näiteks 10×15 cm mõõdus, mis tähendab, et digikaamera puhul suurendame pilti mitu korda rohkem, järelikult suurendame ka pildi defekte. Kuna telefonikaamerate kaadri suurus on digikaamerate omast palju väiksem, on nende puhul see probleem veel teravam.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:08
    Otsi:

    Ava täpsem otsing