Kinnisvarafondid viskavad silma vaid suurtele kinnistutele

Martin Hanson 16. august 2006, 00:00

Eestis ostavad peamiselt Skandianaavia päritolu kinnisvarafondid eelkõige suuri teenindus- ja tööstuspindu, kuid ka kaubandus- ja laopinnad on hinnas. Viimane suur ost sai lõpliku kinnituse eile, kui Soome kapitalil põhinev Evli Property Investment Baltic ostis Tallinnas Viru tänava otsas asuva De La Gardie kaubanduskeskuse, makstes selle eest ligi 76 miljonit krooni. Evli Property Investment on Eestis tegutseva Suprema investeerimispanga omanik.

Arco Vara fondijuht Kristjan Kivipalu sõnas, et investeeritakse nelja põhisektorisse - kaubanduspinnad, teeninduspinnad, tööstuspinnad ja büroopinnad. "Oste on kõigis Balti riikides ning lähtuvalt põhimõttest, et tahame olla turuliidrid," sõnas Kivipalu.

Samas kinnitasid paljud teised kinnisvarafondid, et enamik nende rahalisest ja tegevusjõust siirdub uutele riskialtimatele turgudele peamiselt Ida-Euroopas. Kuid huvi Balti riikide vastu just Skandinaaviast näevad kõik kinnisvarafondid.

"Igal pool, kus näeme tulevikku, tahame kaasa rääkida," rääkis Kivipalu. Tema sõnul on Arco Vara viimase aja jooksul omandanud kolm suurt kinnistut - Georg Otsa Spa, TOP Spa ning Nurmenuku Kaubanduskeskuse.

"Euroopa vanades maades ei ole kuigi suurt tootlust oodata, kuid raha on palju. Siis tuuakse need investeeringud siia," sõnas Kivipalu ning nimetab huvi suuruse illustratsiooniks aasta tagasi Leedus Panevežyses Babilonase kaubanduskeskuse müüki, kus oli kohal 22 välisfondi.

Baltic Property Trusti juht Meelis Liivak möönab, et Balti riikide vastu tuntakse väga suurt huvi. "Meie oleme ostnud palju, kommertskinnisvara peamiselt. Kui vaadata suuri fonde, siis ega pole palju kinnisvara, mida osta," sõnas Liivak, kelle juhitud Baltic Property Trust ostis aastapäevad tagasi Peterburi maantee ääres suured krundid, kus tegutseb Ehituse ABC.

Metro Capital Managementi juht Mart Habakuk ütles, et võrreldes eelmise aastaga tundub, et investorite huvi ei ole kahanenud, kuid mõistliku riski ja oodatava tootluse suhtega suuri investeerimisobjekte Tallinnas peaaegu müügis ei ole ja ka Riias on pakkumine väiksem kui mullu.

LHV ja Uus Maa ühise fondi EE REIT vastutav fondijuht Tõnno Vähk ütles, et kinnisvara hinnad on kõrgeks aetud ja seda just renditootluse puhul. "Me vaatame nii rendivoo objekte kui ka arendusprojekte. Tahame saada head tootlust ja siis tegeleme vaikselt kasvamisega. Meie viimane ost oli Sõpruse kino, kuid pigem vaatame ikka Balti riikidest väljapoole."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing