Korrastumise päev börsil

Raivo Sormunen 29. august 2006, 00:00

Möödunud nädalal Tallinna börsil hüpetega liikunud aktsiatest lasti eile tuntavalt õhku välja.

Kõige märkimisväärsemaks langejaks võib pidada juba reedel kiiresti odavnema hakanud PTA Grupi aktsiat, mis taandus päevaga 13% ja peatus täpselt 3 eurol (46,94 kroonil).

Möödunud nädalal suure hooga koguni 4 euro (62,59 krooni) alla jõudnud aktsia on taas tagasi tasemetel, kus ta liikus vahetult enne 22. augustit, mil rõivatootja ja -müüja tuli välja uudisega, et grupiga liidetakse Läti pesutootja Lauma, Valgevene pesutootja Milavitsa ja Vene jaemüügikett Linret.

Ehkki ühise kontserni alla koondumine ja suure börsifirma teke on positiivne uudis, tuleb arvestada, et olemasolevad, nn vanad Klementi aktsionärid saavad vaid 5,1% loodavast kontsernist.

Samas annab Klementi loodava firma koondkäibesse umbes kümnendiku. Samuti pole väike tõenäosus, et praegune börsifirma annab käimasoleval aastal ka kümnendiku uue kontserni kasuminumbritest. Nimelt prognoosis PTA juhatus, et loodava rõivakontserni käimasoleva aasta kasumiks kujuneb 95-115 miljonit krooni. Klementi teenis teises kvartalis aga 2,5 miljoni kroonise kasumi.

Esmapilgul tugevalt andis eile Tallinna börsil järele ka Eesti Ehituse aktsia, taandudes 3,7% ja peatudes 7,75 eurol (121,26 kroonil). Samas, kui arvestada, millise meeletu tempoga on ehitusfirma aktsia viimastel nädalatel rühkinud, ei pane tagasiminek imestama.

Näiteks võib eilse päeva kõrvale panna möödunud neljapäeva, mil Eesti Ehituse aktsia rallis päevaga üle 7%, kuna ettevõte võitis Tallinna Lennujaamalt umbes 180 miljoni kroonise lepingu.

Kolmas suurem järeleandja oli Tallink, mis lõpetas 3,68 eurol (57,58 kroonil) ehk 1,6% miinuses. Tallinki aktsia püsis juuli keskpaigast 22. augustini igavalt 3,6 euro (56,33 krooni) all, kuid tegi viimase nädala lõpus enda kohta kiire hinnatõusu.

Eile oli viimane päev Tallinki uute aktsiate märkimiseks. Täna peaks saama teada, kuidas uus emissioon läks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing