FC Levadia võõrustab Newcastle Unitedit Tallinnas

Mikk Jürjens 08. september 2006, 00:00

Vana mandri karikasarja mängud on jõudmas otsustavasse faasi: esimest ringi on jäänud täpselt üks voor, järgnevad mängud alagruppides. Esimest korda Eesti jalgpalli ajaloos saavad kohalikud huvilised hoida pöialt oma klubi jõudmisele alagruppide faasi. Tõsi, pöialt tuleb hoida kõvasti ning usk ja lootus peavad olema vägevad. Selleks, et FC Levadia võiks sellel hooajal arvestada tugevate vastastega Euroopas, tuleb kahe mängu kokkuvõttes Newcastle United FC seljatada.

Levadia on sellel hooajal oma toetajaid positiivselt üllatanud mitmel korral. Enne kui 10. septembril peetakse jalgpalli meistrivõistlustel järjekordne voor ning Levadia sõidab külla Tartu meeskonnale JK Maag, on klubil liigatabelis 71 punkti. Võidetud on kokku 23 kohtumist, viiki on vastasega lepitud kahel korral, kaotatud ei ole veel ühtegi kohtumist. 85 löödud värava juures on enda väravasse lastud kokku 14 palli. Numbrid on igati muljetavaldavad, ka Eesti liiga puhul. JK Narva Trans jääb 11 vooru enne meistrivõistluste lõppu teisena tabeli liidrist maha tervelt 16 punktiga.

Meistriliigas saavutatud edu kajastub ka FC Levadia seni Euroopas peetud mängudes.

UEFA karikasarja esimeses eelringis alistati kahe mängu kokkuvõttes Soome klubi FC Haka tulemusega 2:1, teises eelringis saadi kahe mängu kokkuvõttes sama tulemusega jagu Hollandi liiga tugevast keskmikust FC Twente Enschedest. Sealjuures viigistati esimeses mängus vastase väljakul 1:1 ning võideti Tallinnas peetud korduskohtumine 1:0. FC Twente alistamise järel kasvas isu ja lootus jõuda esimese Eesti klubina alagrupiturniirile loomulikult kordades. Tõsi, võimalused selleks on olemas, pärast üht pisikest aga. Ja selle aga nimi on Newcastle United, kes tuleb kahe mängu kokkuvõttes alistada.

Kirde Inglismaa suurim klubi Newcastle United on esimene Inglise Premiershipi klubimeeskond, kes Eestis ametliku, UEFA turniiri raames kohtumise peab. Eesti jalgpallisõpradele on Newcastle tuttav meeskonnana, kus pikki aastaid säras Inglise jalgpalli suuremaid tähti viimasel aastakümnel Alan Shearer.

Harakateks kutsutud meeskond lõpetas möödunud hooajal Inglise liiga 7. kohal. Äsja käivitunud hooajal on NUFC jõudnud pidada kaks kohtumist, millest koduses mängus teeniti võit ning võõrsil kaotus. Enne Tallinna sõitmist peetakse Inglismaal veel üks mänguvoor, milles Newcastle võõrustab Londoni klubi Fulham.

Võib olla üsna kindel, et järgmise nädala neljapäeval näevad Eesti jalgpallihuvilised Suurt Jalgpalli. Samavõrd kui Levadia soovib oma eurohooaega pikendada ka Newcastle United. Põhjused on lihtsad nagu spordis ikka.

Nimelt ei ole kuulus klubi viimasel paaril aastakümnel võitnud ühtegi väärtuslikumat trofeed. Viimati juubeldati 1969. aastal, kui võideti just praeguse UEFA karikasarja eelkäija Näituselinnade karikas. Klubi auhinnakappi kuuluvad ka võidetud Inglise meistriliiga tiitlid, ent nende daatumid jäävad läinud sajandi esimestesse kümnenditesse.

Keda Tallinnas Newcastle rivistuses mängimas saab näha?

Allan Sheareri karjäär jalgpallurina on lõppenud, see on fakt, millega klubi toetajatel on ilmselt siiani raske leppida.

Erinevate riikide koondislasi on klubi rivistuses siiski. Suvistest ostudest, ehk uutest mängijatest on ehk enam tuntud Damon Duff, kes saabus Newcastle'isse Chelsea ridadest, klubi ründajate liinis on usutavasti ka Tallinnas võimalik näha Obafemi Martensit, endist Inter Milani mängijat. Lisaks n-ö vana kaardivägi: varem Iirimaa koondise särgis Tallinnas väravat valvanud Shay Given, Türgi koondise keskväljamees Emre, Peruu koondise äärepoolik Nolberto Solano ning

Scott Parker, kes on korduvalt tõmmanud selga kolme lõviga Inglise koondise särgi.

Koos meeskonnaga on Tallinna oodata ka märkimisväärset hulka klubi reisivaid toetajaid, kes Inglismaa staadionitel valitseva õhkkonna kindlasti häälekalt A. Le Coqile kaasa toovad.

Nii oli see mõned nädalad tagasi Riias, kus Newcastle United kohtus Ventspilsi meeskonnaga. Lõunanaabrite meeskond pidi leppima 0:1 kaotusega Riias ning 0:0 viigiga Newcastle'i kodustaadionil St. James Parkil. Loomulikult lisavad need tulemusnumbrid Eesti jalgpallipubliku jaoks õli tulle. Me ei taha ju kunagi olla naabrist halvemad ja seekord oleks justkui üsna vähe vaja naabrist parem olla, et kirjutada Eesti jalgpalli ajalooraamatusse vägevast võidust lehekülg.

Staadionil on oma silm kuningas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing