Hea töötool toetab selga

Marina Tigasing 13. september 2006, 00:00

Kuigi istudes on tööd parem teha, on pikk istumine ebamugaval toolil väsitav ja kurnav.

Paljudes firmades ei pöörata tähelepanu toolidele, millel istudes on töötajad sunnitud terve päeva veetma. Tulemusena peetakse tooli ostmise ajal kõige olulisemaks siiski võimalikult soodsat hinda, mistõttu kannatab töökoha ergonoomilisus.

Valides töötooli tuleb meeles pidada, et tooli kõrgust peaks saama suhteliselt lihtsalt reguleerida. Tool & Tool OÜ müügikonsultandi Eve Ilvese sõnul on uuemad kontoritoolid paljude erinevate funktsioonidega. Peale istme kõrguse reguleerimise on võimalik sättida ka selle laiust. Ning odavamad mudelid on varustatud vähemalt kahe funktsiooniga - istme kõrguse muutmine ja seljatoe reguleerimine.

"Tooli kattematerjali puhul tuleks kindlasti eelistada võimalikult hingavat materjali," selgitab Ilves. Samuti soovitab ta kergesti puhastatavat ja kulumiskindlat tekstiilmaterjali või naturaalnahka, sest nii säilib tooli välimus kauem. Kunstlikud või poolnaturaalsed materjalid on küll tunduvalt odavamad, kuid ei pruugi seejuures vastupidavad olla.

Tooli seljatugi peaks Ilvese arvates olema aga polsterdatud, kuid mitte liiga pehme. Üha populaarsust koguv profileeritud polster järgib istuja õiget kehakuju ja rühti, mistõttu koormus seljale on tunduvalt väiksem ning selg väsib vähem. Seljatoe lihtne reguleerimine nii üles kui ka alla võimaldab töötooli seada täpselt töötaja vajadusi järgides.

Ka on paljudel toolidel peatugi, mida aga tihti ei peeta eriti vajalikuks.

Enamik müügilolevaid kontoritoole on ratastega. Selline lahendus lubab toolilt tõusmata liikuda ühe ruumi otsast teise. Ratastega toolide puhul tuleb jälgida põrandapinda. Ehkki büroodes on sagedasti kasutatavad vaibad küll tugevama kiuga, vajavad sealsed toolid siiski kõvemaid rattaid. Samas võib vaipade puhul kasutada spetsiaalseid tooliratta kaitsematte, mis on plastist ja veerevad kergemalt.

Vaibata põrandal on parem kasutada pehmemaid rattaid, mis vähendavad ka tekkivat müra.

Käetoed toolil võivad olla, aga pole alati vajalikud. Sõltuvalt töö iseloomust kipuvad käetoed tööd piirama ja hakkavad pigem segama.

Kui aga käetugi vajalikuks osutub, võiks seegi olla reguleeritav nii üles kui ka alla ja isegi vasakule ja paremale ning miks mitte ka polstriga. Disaini ja vastupidavust silmas pidades tuleks eelkõige arvestada interjööriga, sest pehmete toonidega ruumis ei tohiks valitseda mööbli ja töötooli kontrastsus.

"Kontori üldpilti peab töötool sobima, nii ei teki "müra" ja tool ei jää kogu mööblist domineerima," selgitab sisekujundaja Ivi-Els Schneider. Lisaks tuleks pöörata tähelepanu võimalikult naturaalsetele toonidele ja loodusliku materjali valikule. Geodeet Olavi Oeselg veedab enamiku päevast töölaua taga ja hindab seetõttu töötooli juures kõige enam mugavust ja ergonoomilisust. Tema sõnul on tähtis, et tool oleks varustatud käetugede ja ratastega. "Eriti mugavaks teeb hea tooli veel seegi, et paljudel mudelitel on kiikumismehhanism ."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing