Eurol jagub põhjuseid nõrgenemiseks

Raivo Sormunen 27. september 2006, 00:00

Saksa septembrikuu ärikliima indeksi langus saatis euro dollari vastu eile kiiresse langusse.

Euroopa suurima riigi ärikliima indeks on kukkunud juba kolm kuud järjest ning tõstab sellega tõenäosust, et Euroopa Keskpank (EKP) võib baasintressimäärade tõstmise järgmisel aastal peatada.

Ifo instituudi andmeil langesid ärijuhtide lootused järgneva kuue kuu suhtes Saksamaal viimase kümne kuu madalaimale tasemele. Siia otsa võib veel lisada esmaspäeval avaldatud Saksamaa inflatsiooniraporti, mille kohaselt on riigis hinnatõus enam kui aasta madalaim ning ZEW Centeri poolt arvutatava investorite usaldusindeksi, mis on vajunud viimase seitsme aasta nõrgima tasemeni.

"Turud pole enam nii optimistlikud EKP baasintressimäära tõstmise potentsiaali suhtes ja seetõttu kaotab euro väärtust. Inimesed uurivad, kui tugev võib euroala majandus olla, kui maailma majanduskasv aeglustub," kirjeldas euro odavnemise põhjuseid Bloombergile Rabobanki valuutastrateeg Jeremy Stretch.

Esmaspäeval koguni 1,2819 dollaril liikunud euro (12,206 krooni/dollar) oli eile pärastlõunal odavnenud juba 1,2669 dollarini (12,350 kroonini).

Ökonomistid prognoosivad endiselt, et EKP tõstab järgmisel nädalal intressimäära 3 protsendilt 3,25 protsendini ja tulevikutehingute alusel on näha, et aasta lõpuks oodatakse intressimäära jõudmist 3,50 protsendini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing