Spekulatsioonid kiibisektoris

Romet Kreek 06. oktoober 2006, 00:00

Kolmapäeval oli viie aasta tipu teinud laiapõhjalise USA S&P 500 indeksi suurimaks tõusjaks Nvidia aktsia. Arvutitele videokaarte tootva ettevõtte aktsia hind on teinud aasta jooksul kahel korral korraliku tõusulaine, et siis taas vajuda. Juulis kütsid kirgi spekulatsioonid, et protsessoritootja AMD ihub ettevõttele hammast. Nüüd on siis asi niikaugel, et spekuleeritakse AMD konkurendi Inteli huvist Nvidia vastu. Kuigi üleeilne protsentuaalselt suur tõus võib panna mõtlema, et oleme hiljaks jäänud, pole aktsia sugugi kõrgem kui nädala eest. Nimelt hakkas aktsia hind juba tasahilju vajuma, spekulatsioon aitas aktsiat.

Friedman Billings Ramsey analüütik Chris Caso ütles, et Intel võib olla Nvidia ülevõtmisest huvitatud. Ta ootab aktsialt tõusu üle turutootluse.

"Olen kõlakaid kuulnud, kuid ei usu neid," ütles American Technology Researchi analüütik Doug Freedman Bloombergile. "Intelil on oma üksus, kes nende kiipidega tegeleb, ja neil läheb päris hästi."

Kui Intel tahaks tõesti Nvidiat osta, kuuluks neile seejärel üle 50protsendine osa graafikakiipide turust, mistõttu tehing nõuaks USA konkurentsiameti heakskiitu.

Paraku ei tuleks Nvidia Intelile odavalt kätte. Ettevõtte turuväärtus oli kolmapäevase sulgemishinna alusel 11 miljardit dollarit, Inteli oma oli 120 miljardit dollarit. Nvidia ajaloolisel kasumil põhinev hinna/kasumi suhe oli 32, prognoositud kasumi alusel 24. Intelil olid vastavad näidud 19 ja 26.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 16:19
Otsi:

Ava täpsem otsing